Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΔΕΗ: Σε 25 μέρες ανάβει το φουγάρο της «Πτολεμαΐδας 5» - Το χρονοδιάγραμμα των δοκιμών

 Άνοδος της λιγνιτικής παραγωγής

Λίγες μέρες απομένουν για να ανάψει το φουγάρο της νέας και υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5».

Αυτό υπογραμμίζουν στο energypress στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία βεβαιώνουν την πλήρη εξέλιξη των δοκιμαστικών λειτουργιών του μηχανολογικού εξοπλισμού της και περιγράφουν και τα επόμενα στάδια τους. Στόχος είναι προς το τέλος του μήνα με αρχές του Νοεμβρίου ο λιγνιτικός σταθμός, που αποφασίστηκε διακομματικά πριν από εννέα χρόνια να κατασκευαστεί, να τεθεί ολόκληρος σε δοκιμαστική λειτουργία. Στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται και η εμπορική λειτουργία συμμετέχοντας έτσι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες εδώ και λίγες μέρες έχει ανάψει το καζάνι με καυστήρες πετρελαίου προκειμένου να επιτευχθεί η ποιότητα του ατμού που απαιτείται.

Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζονται οι δοκιμαστικές καύσεις με λιγνίτη, ενώ τη μεθεπόμενη θα γίνουν τα τεστ ηλέκτρισης με τους μεγάλους μετασχηματιστές.

Η ισχύς της «Πτολεμαϊδα 5» είναι στα 610 MW και η θέση της σε λειτουργία αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για το χειμώνα.

Η μονάδα έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και έχει υψηλή απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

Συνολικά, η λιγνιτική παραγωγή αυξάνεται κατόπιν και των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου για τη διεύρυνση της συμμετοχής στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Στόχος είναι από τις 5 TWh να φτάσει για τους επόμενους 12 μήνες στις 10 TWh.

Από τις αρχές του καλοκαιριού η ενέργεια που παράγεται από τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες αυξάνεται. Τον Ιούνιο είχε υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 61% έναντι του ίδιου μήνα του 2021, ενώ τον Αύγουστο η λιγνιτική παραγωγή ανέβηκε πάνω από 27%. 

 

energypress.gr

 

 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael