Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Θεσσαλονίκη: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο (φωτο)

Διπλά γιορτάζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς τιμά τον Προστάτη της Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη ενώ συμπληρώνονται και 110 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη. 

Θεσσαλονίκη/ Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν από χθες με την λιτάνευση της Ιερά Εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης, η οποία φέτος συνεορτάζει με την Θεσσαλονίκη, καθώς και την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου τιμήθηκε πανηγυρικά σήμερα στον ομώνυμο Προσκυνηματικό ναό. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου τον οποίο πλαισίωνε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. 

 

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Θεσσαλονίκη: Η πόλη του Αγίου Δημητρίου

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν από χθες για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου με την πόλη της Θεσσαλονίκης να θεωρείται ιδιαιτέρως ευλογημένη. Αδιαμφισβήτητα λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους, όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Η εορτή του αγίου για κάθε Βορειοελλαδίτη είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Δεν είναι απλώς μια περίλαμπρη γιορτή κατά την οποία η Μακεδονία «φοράει τα καλά της», αλλά είναι ο χρόνος, που τιμάται ο προστάτης τους, ο άγιος στον οποίο εναποθέτουν τον καημό, τα προβλήματα, την ελπίδα, τις ανησυχίες τους. Γι’ αυτό και στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς, φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης.

Οι Έλληνες στην ιστορία μας έχουμε συνδυάσει κάθε μεγάλη νίκη του λαού μας με την πίστη μας. Το ίδιο συνέβη και για τη Θεσσαλονίκη η οποία σαν σήμερα το 1912 αφήνει μια για πάντα τον τουρκικό ζυγό και περνά στα χέρια των Ελλήνων, εκεί που πάντα ανήκε.

 

η συνέχεια στο orthodoxianewsagency.gr


 

 


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael