Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Από χρυσάφι... το αγαπημένο μας ποτό: Στα ράφια με «χαράτσι», γιατί αυξήθηκε κατά 50% η τιμή

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του αγαπημένου μας ποτού κατά 50%.

Κατά 50% ακριβότερο και με τις τιμές να παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις φτάνει στο ράφι του καταναλωτή η αγαπημένη μας.... μπύρα. 

Ο λόγος της ανατίμησης του δημοφιλούς ποτού, μάλιστα, δεν είναι άλλος από την αύξηση της τιμής της βύνης, βασικής πρώτης ύλης της μπίρας, που προέρχεται από το σιτάρι.

Όπως εξήγησε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»,  πέρυσι, η βύνη, που είναι η βασική μας πρώτη ύλη, κόστιζε 450-500 ευρώ ο τόνος και φέτος την αγοράζουμε έναντι 750 ευρώ, χωρίς σε αυτήν την τιμή να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά.

Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, καθώς οι εργασίες των ζυθοποιείων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τις πρώτες ύλες μας».

Πέρα από τη βύνη όμως, η άνοδος της τιμής της μπίρας που φτάνει στο ράφι, έχει να κάνει και με τις φιάλες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 60% και μέσα στον μήνα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Ενδεικτικά, μια γυάλινη φιάλη, που πριν από τον πόλεμο κόστιζε 0,19 ευρώ, πλέον πωλείται έναντι 0,40 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς το 35% της τιμής του μπουκαλιού αφορά την ενέργεια.

Και αυτό γιατί σχεδόν όλες οι ζυθοποιίες προμηθεύονται τις φιάλες από την Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνται 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια, ωστόσο λόγω του πολέμου τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει. 

 

dikaiologitika.gr


 


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael