Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Άνω Βόιο: Γεμίζουν κάστανα τα καστανοχώρια φέτος… σε αντίθεση με την περσινή χρονιά!

H περσινή παραγωγή ήταν κατά προσέγγιση μηδενική! Η ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η απουσία των αγριογούρουνων και των αρκούδων σκόρπισαν απλόχερα παραγωγικές  ελπίδες στους λίγους μόνιμους κατοίκους που επιμένουν να κρατάνε το Βόιο ζωντανό!

Η φετινή χρονιά σκόρπισε απλόχερα τα κάστανα στα χωριά του Άνω Βοΐου, τα καστανοχώρια, καθόσον οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν ευνοϊκές, αλλά και οι εμφανίσεις των αγριογούρουνων και αρκούδων, σχεδόν μηδενικές και αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως άφησαν τα υψίπεδα των Όντριων και μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές για ανεύρεση επαρκέστερης τροφής  !

Έτσι, οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι των χωριών, που επιμένουν και αντιστέκονται στην πλήρη ερήμωση της περιοχής τους, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, αφού η παραγωγή των κάστανων φέτος είναι αρκούντως ικανοποιητική και θα προσθέσει ένα σταθερό εισόδημα γι αυτούς.

Η συγκομιδή των κάστανων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι αποθήκες των κατοίκων μάλλον θα γεμίσουν από τα γνωστά πεντανόστιμα κάστανα του Βοΐου, οι δε καστανογιορτές σε Δαμασκηνιά (30 Οκτωβρίου) και Πεντάλοφο (23 Οκτωβρίου) θα αποτελέσουν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όπως μερικά χρόνια πριν, καθότι ο κορονοϊός  δεν «επέτρεψε» την διοργάνωσή τους.

Μοναδική εξαίρεση από την ικανοποιητική παραγωγή κάστανων αποτέλεσαν λίγα περιβόλια στην ΤΟ Δάφνης, όπου το μπουρίνι αρχές παρελθόντος Σεπτεμβρίου «ξύπνησε» τον εν υπνώσει μύκητα που πρόσβαλλε τα κάστανα και προξένησε ζημιές στην παραγωγικότητά τους! Αυτό δε το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γεωπόνοι της περιφέρειάς μας αποτελεσματικά, όπως εξάλλου δήλωσε και ο πρόεδρος της Δάφνης Κώστας Παπαδόπουλος, συνταξιούχους που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και κατοικεί μόνιμα στη γενέτειρά του που δεν ξέχασε ποτέ!

 

efkozani.gr


 

 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael