Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Σεληνιακό τοπίο ο Θεσσαλικός κάμπος: Τα μισά χωράφια από Νίκαια ως Φάρσαλα δεσμεύτηκαν για φωτοβολταϊκά

Δραματική αλλαγή στην τοπική και εθνική οικονομία – Θα γεμίσει κάτοπτρα ο κάμπος

Τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στον άξονα Νίκαιας – Φαρσάλων έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με ενοίκια από 200 έως 250 ευρώ το στρέμμα ετησίως, γεγονός που έχει δελεάσει τους αγρότες που εγκαταλείπουν την ενασχόληση με τη γη.

Τα παραπάνω κατήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ» ο γεωπόνος Ντίνος Μπλιάτσος, ενώ ο Φάνης Γέμτος που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή, αναρωτήθηκε γιατί δεν γίνεται ένας χωροταξικός σχεδιασμός και δεσμεύονται παραγωγικά χωράφια, αντί χέρσα ή ξεροβούνια για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι προτίθενται μεγάλοι «ενεργειακοί παίχτες» να κατασκευάσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα πολλών μεγαβάτ, έχοντας δεσμεύσει από εκατοντάδες έως χιλιάδες στρέμματα σε κάθε project στο Δοξαρά, τον Κραννώνα, το Ζάππειο, τη Χαρά, τις Νέες Καρυές, τους Χαλκιαδες, τα Μύρα, το Σοφό, τον Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά και χαμηλότερα πέριξ των Φαρσάλων, στη Βαμβακού, τη Σκοτούσα, το Πολυνέρι, το Πολυδάμειο, την Ερέτρια, τα Δένδρα, το Ανωχώρι, το Σταυρό κ.α.

«Αν αναπτυχθούν όλα αυτά τα πάρκα με φωτοβολταϊκά είμαστε για να εγκαταλείπουμε τα χωριά αυτά, καθώς από την αντανάκλαση θα υπάρξει αλλαγή του μικροκλίματος και η ζέστη θα είναι αφόρητη, καθώς οι μισές αγροτικές εκτάσεις είναι δεσμευμένες στον ΑΔΜΗΕ», σημείωσε ο κ. Μπλάτσιος, ενώ ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος σημείωσε ότι θα χαθεί η διαπνοή από τα δέντρα και ο φυσικός δροσισμός, τονίζοντας πως το δέλεαρ των 200 ευρώ το στρέμμα ενοίκιο, υπερισχύει σήμερα των προσδοκιών για κέρδη από εκτατικές ετήσιες καλλιέργειες, αν όμως είχε γίνει η μετάβαση σε πιο δυναμικές, καλλιέργειες, όπως θερμοκήπια, δέντρα, λαχανικά κλπ, τότε δεν θα παρέδιδαν τη γη τους στις εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά. Αυτές όμως απαιτούν υποδομές νερού για άρδευση και στη Θεσσαλία τα έργα αυτά πάγωσαν επί δεκαετίες, τόνισε με έμφαση, ενώ φαίνεται πως ο Αχελώος δεν αποτελεί πλέον επιλογή για την κυβέρνηση. Η μετατροπή λοιπόν του θεσσαλικού κάμπου σε σεληνιακό τοπίο με κάτοπτρα σε λίγα χρόνια, έχει ξεκινήσει ήδη

Φυσικά όσο οι μεγάλοι ενεργειακοί παίχτες δεσμεύουν αγροτική γη, δεσμεύουν και το δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να είναι αδύνατο να προχωρήσει το αγροτικό net-mettering, για συμψηφισμό του κόστους της ενέργειας για τις αρδεύσεις, παρά τις όποιες εξαγγελίες γίνονται κατά καιρούς από τους κυβερνώντες. Έτσι το «σιωπηρό σχέδιο» της μετατροπής του θεσσαλικού κάμπου από γη παραγωγής τροφίμων σε γη παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μοιάζει να είναι αυτοτροφοδοτούμενο, όσο δεν μπαίνουν κανόνες και καθυστερεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, υποθηκεύοντας όμως έτσι το μέλλον της χώρας

Επί της ουσίας έχουμε ένα βίαιο μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας της χώρας και της Θεσσαλίας ειδικότερα με εγκατάλειψη παραγωγικών γαιών, που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη τους πρώτα από τις κυβερνήσεις που δεν εδέησαν να φτιάξουν συλλογικά αρδευτικά δίκτυα. -Έτσι οι αγρότες αναγκάστηκαν να ξοδευτούν με γεωτρήσεις και να πληρώνουν από την τσέπη τους «ματώνοντας» τα δίκτυα της ΔΕΗ για να τις υποστηρίξουν και να τις βρουν έτοιμες τώρα οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που ετοιμάζονται να κατασκευάσουν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα για να επαληθευτεί και ο μακαρίτης Θανάσης Νασίκας που έλεγε ότι «σε λίγα χρόνια θα σπέρνουμε λαμπόγυαλια στον κάμπο» ….

Το είπε εξάλλου και ο Γεωργιάδης: «Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο,  σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα». Δηλαδή, αν συνεχίσουμε να σπέρνουμε παντού ΑΠΕ, θα βλέπετε Ελλάδα και δεν θα την αναγνωρίζετε. Θα ζητάτε πιτόγυρο και θα είναι με σκουλήκια.

 

ΠΗΓΗ


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael