Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές το πετρέλαιο, με τις τιμές του να έχουν ανακάμψει από απώλειες άνω του 2% καθώς διατηρείται η διελκυστίνδα μεταξύ των υφεσιακών φόβων και των ανησυχιών για περιορισμένη προσφορά.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Νοεμβρίου είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 65 σεντς ή 0,7% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 92 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που στη διάρκεια της ημέρας είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τα 88,5 δολάρια.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 62 σεντς ή 0,7%, για να κλείσει στα 85,73 δολάρια βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 82,1 δολαρίων.

Όπως προαναφέρθηκε, η αγορά συνεχίζει να ακροβατεί μεταξύ της πιθανότητας μιας επερχόμενης ύφεσης, η οποία θα περιορίσει κατά πολύ τη ζήτηση των καυσίμων και της ενέργειας γενικά, και των εκτιμήσεων για ενδεχόμενο ελλείψεων στην προσφορά.

Χαρακτηριστική είναι η ένταση της μεταβλητότητας που επικρατεί στις συναλλαγές, με την επενδυτική διάθεση να μετατοπίζεται από πλευρά στην άλλη, όπως φάνηκε και σήμερα όπου μέχρι τη μέση της ημέρας οι τιμές του πετρελαίου δέχονταν σημαντικές πιέσεις με απώλειες που άγγιζαν το 3%.

"Παρόλο που η είδηση ότι ο ΟΠΕΚ έχασε τους στόχους παραγωγής του τον περασμένο μήνα κατά περισσότερα από 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα έπρεπε να είναι θετική για το αργό, οι μακροοικονομικές πτυχές των αυξήσεων των επιτοκίων και μιας πιθανής ύφεσης βρέθηκαν στο προσκήνιο", επισημαίνει ο Dennis Kissler, αναλυτής στην BOK Financial.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί traders τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις αποφάσεις της Fed από τη διήμερη συνεδρίασή της που ξεκινά αύριο.

Σημαντικό ρόλο στην ισχυρή μεταβλητότητα της ημέρας έπαιξε και το γεγονός της αργίας των αγορών στη Μ. Βρετανία λόγω της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, που κράτησε χαμηλά τους όγκους των συναλλαγών.

Όπως έδειξε πάντως εσωτερικό έγγραφο, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του υπό την ηγεσία της Ρωσίας, (OPEC+) έχασαν το στόχο παραγωγής πετρελαίου κατά 3,583 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σημαντικά παραπάνω και από τον Ιούλιο όταν η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 2,892 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το δολάριο ΗΠΑ διατηρήθηκε στην περιοχή των υψηλών περίπου δύο δεκαετιών, καθιστώντας πιο ακριβό το πετρέλαιο για αγοραστές που είναι κάτοχοι άλλων νομισμάτων.

Περαιτέρω πιέσεις στις τιμές ασκούν και οι εκτιμήσεις για πιο αδύναμη ζήτηση, όπως εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα, που προέβλεψε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της ζήτησης. 

 

Δευτέρα, 19-Σεπ-2022

capital.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael