Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο «Τα άγνωστα Καμβούνια»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022, που φέτος είναι έχει σαν κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage-Preserving the past for future generations) [Δείτε τον σύνδεσμο https://www.europeanheritagedays.com/Shared-Theme ].

Η φετινή συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο «Τα άγνωστα Καμβούνια» είναι ψηφιακή και περιλαμβάνει ένα συνοπτικό ψηφιακό οδηγό για τα μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων και την τέχνη τους. Εναρμονιζόμενη με το φετινό θέμα του εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης επικεντρώνει την προσοχή της σε άγνωστα, κατά κύριο λόγο, μνημεία μιας περιοχής που δεν είθισται να έλκει επισκέπτες λόγω της καλλιτεχνικής της παρακαταθήκης, αλλά λόγω του φυσικού της κάλλους και ενδιαφέροντος. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης της Υπηρεσίας μας είναι να γνωστοποιήσει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο την καλλιτεχνική και ιστορική σημασία των μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχής των Καμβουνίων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους τοπικούς πληθυσμούς σχετικά με θέματα προστασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, κοινοποιώντας τους έναν άγνωστο καλλιτεχνικό πλούτο της περιοχής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης επέλεξε να υλοποιήσει φέτος μια ψηφιακή δράση, αν και επί σειρά ετών συμμετείχε στη διοργάνωση με δια ζώσης πραγματοποιούμενες εκδηλώσεις, εμπνεόμενη από τον δεύτερο άξονα του φετινού πανευρωπαϊκού κοινού θέματος, που στοχεύει στην υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση πόρων και υλικών στη διοργάνωση των εκδηλώσεων που να είναι βιώσιμα και να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παράλληλα στόχος της δράσης είναι να επιχειρήσει μια διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέχνης με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της περιοχής, που αποτελεί άλλωστε μέρος του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης «Τηθύς», ένα από τα έξι αναγνωρισμένα Γεωπάρκα της Ελλάδος που έχουν ενταχθεί στον χάρτη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα της δράσης https://agnostakamvounia.wordpress.com/ που θα είναι λειτουργική στο σύνολό της από το απόγευμα της Παρασκευής 23/9/2022. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο (24-25.09.2022) του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ΤΑΜΣ/346553/247338/5874/3323/27-6-2019 K.Υ.Α. (ΦΕΚ 2666/Β/1-7-2019), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael