Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Βαθαίνει η επισιτιστική κρίση! Στερεύουν οι καλλιέργειες, εκτοξεύονται οι τιμές των λιπασμάτων – Πτώση-ρεκόρ στην παραγωγή σιταριού

Φωνάζουν οι ειδικοί! Η κρίση λιπασμάτων θα κόψει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού

Πάνω από έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παγκόσμια κρίση των λιπασμάτων απειλεί να λιμοκτονήσει τον πλανήτη, καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές για ορισμένους αγρότες ενόψει της επόμενης σεζόν φύτευσης.

Αυτή είναι η άποψη του Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγου από τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg TV ότι οι αυξημένες τιμές λιπασμάτων θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά 40% την επόμενη περίοδο φύτευσης.

Σε συνδυασμό με τις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις αποτυχίες των καλλιεργειών παγκοσμίως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων με μειωμένα λιπάσματα την επόμενη σεζόν φύτευσης μέσω βασικών χωρών εξαγωγής θα μπορούσε να είναι δύσκολη.

Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων αναμένεται να συρρικνώσουν την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού. Το σιτάρι τρέφει τη μισή ανθρωπότητα και είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Οι διακοπές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνικές αστάθειες σε αυτές τις περιοχές του κόσμου. Ο κίνδυνος αναταραχής είναι υψηλός τους επόμενους έξι μήνες.

Άλλοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις σχετικά με την κρίση τιμής των λιπασμάτων. Οι τιμές στη Βόρεια Αμερική έχουν ξεφύγει από τα υψηλά αλλά παραμένουν 220% πάνω από τα επίπεδα στις αρχές του 2020.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η ήπειρος δεν διαθέτει 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιπάσματος.

«Αρχίζουμε πραγματικά να φωνάζουμε από κάθε πύργο ότι υπάρχει κρίση λιπασμάτων… και η κρίση λιπασμάτων είναι τεράστια»δήλωσε στο Politico ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Τα τεχνητά λιπάσματα περιέχουν τρία βασικά συστατικά: άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Οι αγρότες χρησιμοποιούν το τελικό προϊόν για να ενισχύσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές λόγω ελλείψεων, θα χρησιμοποιηθούν λιγότερα λιπάσματα και οι συγκομιδές την επόμενη σεζόν θα συρρικνωθούν, συνεχίζοντας μια πολυετή επισιτιστική κρίση που μπορεί μόνο να επιδεινωθεί. 


pentapostagma.gr



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael