Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Δρυόβουνο: Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ψηλά, πάνω από το χωριό Δρυόβουνο, στην κορυφή του όρους Σάντοβου, που είναι συνέχεια του Ασκίου όρους και σε υψόμετρο 1050 μέτρα, βρίσκεται το ονομαστό Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα 1592... Το μοναστήρι έχει συνδεθεί πολύ με το μεγάλο Εθναπόστολο, Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Στην είσοδο της Μονής η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου φανερώνει τη σχέση του με τον τόπο.


Ο Άγιος Κοσμάς επισκέφθηκε το μοναστήρι το καλοκαίρι του 1779 και αφού κήρυξε το θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των πατέρων της αδελφότητας, που λόγω κάποιας επιδημίας ήταν ασθενείς. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, τέλεσε αγιασμό και έδωσε στους  πατέρες να πιουν. Εκείνοι μόλις το ήπιαν έγιναν αμέσως καλά.

Έκτοτε το νερό αυτό, που βοήθησε και πολλούς άλλους ανθρώπους στο πέρασμα των χρόνων, θεωρείται αγίασμα.

 
Υπάρχει έως σήμερα και οι πιστοί πίνουν για ευλογία. Πριν κάποια χρόνια σταμάτησε να τρέχει το νερό της πηγής και μετά από παράκληση στον Άγιο Κοσμά, το νερό επανήλθε.
(Ηγούμενος της μονής Γέροντας Στέφανος)

Το νερό της πηγής μεταφέρθηκε μέσα στο χώρο της μονής. Προς τιμή του Αγίου Κοσμά έχει κτισθεί, πάνω από το χώρο του αγιάσματος καλαίσθητο παρεκκλήσιο.

Στο μοναστήρι φυλάσσονται τα ιερά σκεύη, το Άγιο Δισκοπότηρο και το θυμιατήρι, που χρησιμοποίησε ο Άγιος στη Θεία Λειτουργία που έκανε.
Το μοναστήρι γιορτάζει τον Άγιο Κοσμά όπως και τη Μεταμόρφωση με πολλή λαμπρότητα μέσα στον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο.

Από την κορυφή του όρους Σάντοβου αγναντεύεις τον κάμπο του Βοϊου και αναφωνείς το: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου Κύριε…», του ψαλμωδού.

 
afilad.gr
 


Ο βίος του Αγίου Κοσμά

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael