Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ισχυρή βουτιά 4% για το πετρέλαιο

Με φόντο Ιράν και δολάριο 

Με μεγάλες απώλειες που ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά και το 4,5% διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το ενδεχόμενο επιστροφής του Ιράν στην αγορά και το άλμα του δολαρίου ενεργοποιούν κύμα πωλήσεων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent κινείται πλέον στα 93,17 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 3,7% ή 3,55 δολαρίων, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε διολισθήσει μέχρι και τα 92,36 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου βλέπει την τιμή του να πραγματοποιεί βουτιά 3,75% και να υποχωρεί στα 87,36 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 3,4 δολαρίων εντός της ημέρας, ενώ στο χαμηλό της είχε φτάσει έως και τα 86,6 δολ. το βαρέλι με απώλειες άνω του 4,7%.

Με το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν να φαίνεται όλο και πιο κοντινό τις τελευταίες ημέρες, η αγορά μοιάζει να τιμολογεί την αλλαγή στις ισορροπίες που θα φέρει στην προσφορά αργού ένας ιδιαίτερα δυνατός παίχτης όπως η Τεχεράνη, αν και θα χρειαστεί χρόνο για να επαναφέρει την παραγωγή της σε υψηλά επίπεδα.

Χτες, Κυριακή, άλλωστε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για το ενδεχόμενο αύξησης των προμηθειών από το Ιράν, αν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ΗΠΑ κινείται σε υψηλά 5 εβδομάδων, ασκώντας όπως είθισται πίεση στις τιμές εφόσον οι περισσότεροι αγοραστές παγκοσμίως είναι κάτοχοι άλλων ισοτιμιών.

Και, όπως όλο το τελευταίο διάστημα, πάνω από την αγορά επικρέμαται ο φόβος επερχόμενης οικονομικής ύφεσης που θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση των καυσίμων και των ενεργειακών προϊόντων εν γένει.

"Οι τιμές του αργού υποχωρούν καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν ιδιαίτερα έντονοι, ενώ βελτιώνεται η προοπτική αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν", επισημαίνει ο Εντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

"Τα πάντα γύρισαν πτωτικά για το πετρέλαιο σήμερα και αυτό θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στους πωλητές, εάν ο βασιλιάς δολάριο παραμείνει το θέμα της εβδομάδας", προσθέτει ο ίδιος.

Παρά την πτώση των τιμών πάντως, η στενότητα στις πραγματικές αγορές  παραμένει έντονη και μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η κοινοπραξία Caspian Pipeline στο Καζακστάν βρίσκεται αντιμέτωπη με διακοπές παραγωγής έπειτα από ζημιές σε δύο αγκυροβόλια.

Την ίδια ώρα, στην Κίνα η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια χορήγησης δανείων σήμερα καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες για να τονώσει τη ζήτηση σε μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί από την κρίση ακινήτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας - υπό την πολιτική zero covid που ακολουθεί.

Σε γενικότερο επίπεδο, μετά την ξέφρενη άνοδο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το ράλι του πετρελαίου έχει πλέον αντιστραφεί, με τις απώλειες να έχουν ενταθεί το καλοκαίρι.

Το selloff στο αργό, που έχει ενισχυθεί αν και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ενδέχεται να αμβλύνει μέρος από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία και ωθούν τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. 

 

capital.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael