Ποια τα συμπεράσματα της έκτακτης σύσκεψης στο ΥΠΕΝ - Πόσο απειλείται η Ελλάδα από ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας - Ο κομβικός ρόλος της χώρας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το συμπέρασμα που προκύπτει από την σύσκεψη είναι πως η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα ρίσκα στην επάρκεια εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη, εφόσον πληρούνται δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η μια είναι ότι θα δουλέψουν οι λιγνίτες στο «φουλ» και οι μονάδες που δουλεύουν με φυσικό αέριο θα γυρίσουν σε λειτουργία με diesel και ο δεύτερος είναι να υπάρχει διαθέσιμο LNG στην αγορά.
Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει:
- Εξασφάλιση περισσότερων φορτίων LNG
- Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη
- Λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel
- Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ
Απροσδιόριστη η τιμή του LNG στο σενάριο διακοπής ρωσικού αερίου
Στη σύσκεψη εκφράστηκε επίσης από τους συμμετέχοντες πως η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτοξευόταν παρασύροντας και τις χρηματιστηριακές τιμές με βάση τις οποίες αγοράζουν τελικά τα κράτη-μέλη το καύσιμο.
Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου εισήγαγε για πρώτη φορά στην ιστορία της περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ να απευθύνει κάλεσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ο σημαντικά αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στο κομμάτι του εφοδιασμού της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η εικόνα είναι ενθαρρυντική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό «γεννά» περισσότερες απαιτήσεις από τη χώρα μας που βάσει διακρατικών συμφωνιών καλείται να προμηθεύσει με φυσικό αέριο άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μέσω των υποδομών της και κυρίως μέσω της Ρεβυθούσας. «Έχουμε τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ελληνικής αγοράς», τόνισε επί του θέματος ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
η συνέχεια ΕΔΩ