Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το πέτρινο γεφύρι του Πασά στον Αλιάκμονα στη Σιάτιστα (βίντεο)

 Σιάτιστα: Το πέτρινο γεφύρι του Πασά στον Αλιάκμονα 

Στα όρια των νομών Γρεβενών και Κοζάνης και σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το χωριό Νέα Τραπεζούντα, βρισκόταν πάνω στον Αλιάκμονα ποταμό, ένα από τα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια, αριστούργημα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το γεφύρι του Πασά.

      Κατά τον Ηπειρώτη συγγραφέα Λαμψίδη, το 1690 ανηγέρθη από τον Μαχμούτ πασά η γέφυρα γνωστή σαν γεφύρι του Πασά, επάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Σούμπινο.


      Κατά τον Πουκεβίλ, πρόξενο της Γαλλίας στην αυλή του Αλή Πασά το 1806, το γεφύρι κτίστηκε από κάποιον βαλή της Ρούμελης ( Ρουμελί  Βαλεσί ), ο οποίος το έχτισε για να ευχαριστήσει το Θεό, γιατί μια από τις γυναίκες του η οποία έπεσε μες στα νερά του Αλιάκμονα, σώθηκε από θαύμα.

      Οι μάστοροι που έχτισαν το γεφύρι κατάγονταν από το χωριό Βούρπιανη της περιοχής Κονίτσης και από τα χωριά του Βοΐου Κοζάνης.

       Όπως συνήθιζαν τότε, στις γέφυρες με μεγάλα ανοίγματα, στην κορυφή του τόξου ήταν κρεμασμένο ένα κυπρί (ποιμενικό κουδούνι), το οποίο ηχούσε όταν ο άνεμος ήταν ισχυρός και προειδοποιούσε τους ταξιδιώτες, για τον κίνδυνο που διέτρεχαν κατά τη διέλευσή τους από τη γέφυρα.

       Η γέφυρα αυτή άντεξε στη δοκιμασία του αδυσώπητου χρόνου, βρήκε όμως άδοξο τέλος με την ανατίναξή της από Άγγλους ( Νεοζηλανδούς ) σαμποτέρ κατά την οπισθοχώρησή τους, καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς στις  14  Απριλίου 1941  και ώρα 9 π.μ.
     Ο επισκέπτης σήμερα βλέποντας το σκελεθρωμένο γεφύρι αισθάνεται μεγάλη οδύνη για την κατάντια του. Είναι χρέος της Πολιτείας, με τη βοήθεια των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας, να αναστηλώσει και να προβάλλει το στολίδι αυτό του τόπου μας, ως υπόδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής και γεφυροποιίας.


Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο του Γιάννη Τριβένη, ( Κοκκινιά - Σούμπινο Γρεβενών και ευρύτερη περιοχή, Ιστορική διαδρομή).
 


 Πηγη βίντεο: Ελληνικό κέντρο παρατήρησης – Hellenic observation center

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael