Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ιούλιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Λαχανικά άφθονα, ολόγλυκα φρούτα όπως πεπόνια, ροδάκινα, καρπούζια, κορόμηλα, νεκταρίνια γεμίζουν το καλάθι του Ιουλίου.

Λαχανικά

Μια γλυκιά πανδαισία από θερινά υπαίθρια κηπευτικά από όλη την Ελλάδα: αγγούρια, αρμύρα, κρίταμο και γλιστρίδα (αντράκλα), κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες (τρυφερότερες οι μικρόκαρπες και νοστιμότερες της Πυλαίας, η Λασιθιώτικη και του Μπογιατίου), ντομάτες και πιπεριές. Από τα μέσα του μήνα αναζητήστε τα πιο όψιμα της κατηγορίας των φασολιών, τα αυστηρά εποχικά αμπελοφάσουλα. Νοστιμότερα αυτά από τη Νότια Ελλάδα, της Κρήτης και των Κυκλάδων. Επίσης για να μυρίσουν οι κουζίνες μας, αρωματικά βότανα όπως βασιλικός, κάρδαμο και δυόσμος και, από επιλεγμένους παραγωγούς, φρέσκια κάππαρη για τουρσί. Μέχρι και τα τέλη του μήνα κυκλοφορούν οι ανοιξιάτικες πατάτες, συνήθως από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη. Ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους οι πατάτες της Νάξου και του Νευροκοπίου, οι δύο Π.Ο.Π πατάτες μας.

Φρούτα

Τα πεπόνια είναι στο πικ τους, το ίδιο και τα ροδάκινα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να προέρχεται από τη Μακεδονία. Αναζητήστε ειδικά τα πεντανόστιμα αργίτικα πεπόνια, τα πεπόνια Ζακύνθου και τα πλακέ ροδάκινα. Στην καλύτερη στιγμή τους είναι επίσης και τα καρπούζια – ο κανόνας λέει: όσο ελαφρύτερα τόσο γλυκύτερα και γινωμένα. Στις αγορές θα βρούμε επίσης τις τελευταίες φράουλες και βερίκοκα Διαμαντοπούλου και Μπεμπέκου. Επίσης, ώριμα κορόμηλα και νεκταρίνια, κεράσια (νόστιμα τα Τραγανά Εδέσσης, οι Φράουλες Βόλου, τα πρώιμα Τεγέας, τα Μπουρλά, τα πετροκέρασα και Κολινδρού) και βύσσινα (εξαιρετικά τα Φλωρίνης). Προς τα τέλη του μήνα βγαίνουν τα πρώιμα δαμάσκηνα, σταφύλια (σουλτανίνα, Cardinal και Victoria κυρίως από Β. Ελλάδα και Θεσσαλία), σύκα (Καλαμών Μεσσηνίας) και νοστιμότατα αχλάδια κόσια και κοντούλες. Τέλος, βρίσκουμε τα τελευταία καλοκαιρινά πορτοκάλια Βαλέντσια και την τελευταία φουρνιά με μούσμουλα. Ψυγείου είναι: Ακτινίδια, Μήλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Πορτοκάλια.

Ψάρια – θαλασσινά

Κυδώνια και μύδια έχουν περισσότερο ψαχνό τους ζεστούς μήνες, ενώ επιτρέπεται ακόμα η αλιεία του αστακού. Ευνοούνται τα δίχτυα και τα παραγάδια λόγω της καλοκαιρίας και ως εκ τούτου βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από ψάρια. Τα ζεστά νερά είναι ο λόγος που το καλοκαίρι τα αφρόψαρα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε ω3 λιπαρά: σαρδέλες, ζαργάνες, παλαμίδες, λούτσοι, κέφαλοι, λαβράκια, μαγιάτικα, μελανούρια, σαφρίδια, σκουμπριά, αθερίνες. Λόγω του ότι τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μπακαλιάρους, κουτσομούρες, κολιούς, ροφούς.

 

gastronomos.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael