Το κύμα ανατιμήσεων που στραγγαλίζει τα ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες ίσως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει τον ερχόμενο χειμώνα - αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τον Πούτιν, αλλά και άνοδο των επιτοκίων.
Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος κι οι αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των βασικών αγαθών, έχει περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη αλλά και την κατανάλωση, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» στις πωλήσεις το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με στέλεχος αλυσίδας σουπερμάρκετ, που επικαλείται το Βήμα, ήδη σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η μείωση φτάνει το 9% το πρώτο εξάμηνο εφέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και τον Ιούλιο, με τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
«Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές, περίπου το 74%, αγοράζει με κριτήριο μόνο την τιμή», σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης.
«Η ενέργεια, από την άλλη, τρώει από το διατιθέμενο εισόδημα, σε μέσους όρους, το 17%» .
Oι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη ακόμη και σε βασικά αγαθά
Γάλα, γιαούρτια, τυριά, αβγά, ξηροί καρποί, φρούτα, κρέας, κατεψυγμένα τρόφιμα, κονσέρβες, σνακ, αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, όσπρια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλκοολούχα ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς είναι τα βασικά ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα που οι πωλήσεις τους σε όγκο έχουν μειωθεί από 0,5% έως και 13,5%.
Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γαλακτοκομικών, όπου ο όγκος πωλήσεων υποχωρεί περίπου 7% στο εξάμηνο εφέτος, σύμφωνα με τις εταιρείες μετρήσεων, ενώ σε ποσοστό 6% μειώνεται ο όγκος των πωλήσεων των κατεψυγμένων και κατά 8% στα απορρυπαντικά.
Με δεδομένο ότι το κόστος των πρώτων υλών και των τιμών εισαγωγών συνεχίζει να αυξάνεται, οι προβλέψεις για την πορεία του όγκου πωλήσεων είναι μάλλον δυσοίωνες παρά την πολύ καλή πορεία του τουρισμού.