Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση στο ρεύμα, οδηγός για την επιστροφή έως 600 ευρώ


Άνοιξε η πλατφόρμα για το Power Pass, προκειμένου οι καταναλωτές να υποβάλουν αιτήσεις για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και (οι δικαιούχοι) να λάβουν επιστροφές ποσών από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν έως και τις 31 Μαΐου 2022.

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά η πλατφόρμα Power Pass για την επιδότηση του ρεύματος σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ωστόσο, με το «καλημέρα» παρατηρήθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στο «άνοιγμα» της πλατφόρμας. 

Με στόχο οι καταναλωτές να αποφύγουν τις παγίδες και τα λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη επιστροφή χρημάτων το Dnews, ετοίμασε έναν οδηγό για τη διαδικασία και τους δικαιούχους της επιστροφής χρημάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αιτήσεις γίνονται στο vouchers.gov.gr αλλά αυτή τη στιγμή υποβάλλονται μόνο από τους δικαιούχους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.

1. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι επιστροφής χρημάτων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος;

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα (αφαιρώντας τους φόρους) έως 45.000 ευρώ.

2. Πρέπει να έχω υποβάλλει φορολογική δήλωση φέτος για να δικαιούμαι αποζημίωση;

Τα εισοδηματικά κριτήρια λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021. Ωστόσο, εάν υπάρχουν αλλαγές που πιθανά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον υπολογισμό της επιστροφής, τότε οι καταναλωτές είναι καλό πρώτα να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2021 και μετά να υποβάλλουν αίτηση για το Power Pass.

3. Υποβάλω για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήωση, δικαιούμαι την επιστροφή χρημάτων;

Δικαιούχοι της επιστροφής είναι και όσοι υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021. Προϋπόθεση είναι να υποβάλουν φορολογική δήλωση πριν υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

4. Δικαιούται επιστροφή χρημάτων φοιτητής που νοικιάζει σπίτι;

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει:

– Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

– Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

– Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

5. Σε οικοδομή με παραπάνω από ένα διαμέρισμα και κοινό ρολόι ηλεκτρικού ρεύματος ποιος θα λάβει την επιστροφή;

Για τα νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

6. Πώς θα υπολογίσω την επιστροφή που μου αντιστοιχεί;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

7. Ποια διαδικασία θα ακολουθήσω για να υποβάλω την αίτηση;

– Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

– Στην αίτηση βεβαιώνετε ή επικαιροποιείτε τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

– Διορθώνετε τα στοιχεία για την κατοικία σας σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση (π,χ περιπτώσεις φορολογούμενων που άλλαξαν κύρια κατοικία).

– Αναγράφετε τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).

– Συναινείτε στην ορθότητα των στοιχείων.

Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να εισάγετε τα στοιχεία χρέωσης κατανάλωσης ρεύματος καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

 dikaiologitika.gr


 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael