Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι «Πολιτιστικές Διαδροµές του Συµβουλίου της Ευρώπης» για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας, και όχι μόνο!

Στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιοχές και πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των γειτονικών τους χωρών που συνδέονται ιστορικά ή πολιτιστικά συνεργάζονται σε έναν κοινό φορέα για να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τον ισχυρό τους δεσμό.

Διοργανώνονται ανταλλαγές και συναντήσεις άλλων φορέων των μετεχόντων στην Πολιτιστική Διαδρομή, εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, φόρουμ, συνέδρια, ανταλλαγές επισκεπτών με αφορμή πχ μιας πολιτιστικής εκδήλωσης και άλλες δράσεις. 

Η ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στόχος; Η αξιοποίηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς των μελών της Πολιτιστικής Διαρομής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού επιζητώντας την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην ιστοσελίδα με διεύθυνση https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/by-theme διαβάζουμε την λίστα με τις πιστοποιημένες και υπό συνεχή αξιολόγηση Πολιτιστικές Διαδρομές, τους συνέργους τους, την ιστοσελίδα κάθε διαδρομής όπου ενημερωνόμαστε για το ιστορικό των παλιών και το πρόγραμμα των νέων δράσεων της.

«Οι Δρόμοι των Βίκινγκς», «Οι δρόμοι της Ελιάς (ο φορές διαχείρισης έχει έδρα στην Καλαμάτα», «Η διαδρομή του Κυρίλλου & του Μεθοδίου», «Οι Δρόμοι του Κρασιού», «Οι Δρόμοι των Εμπόρων Φοινίκων» είναι μερικές από τις διαδρομές.

Με απλά λόγια, μια πόλη σαν την Σιάτιστα θα μπορούσε να αποκτήσει θέση σε ένα δίκτυο με πόλεις της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής έχοντας ως μια προοπτική την διεύρυνση της πολύ μικρής μας τουριστικής αγοράς και ένα μεγάλο όφελος, την εξωστρέφεια.

Φανταστείτε, αν για το έθιμο του Δεκαπενταύγουστου προσκαλούσαμε εκπροσώπους των συνέργων, ποια θα ήταν τα οφέλη μας. Θα καταναλώνανε τα τουριστικά μας προϊόντα (ξεναγήσεις σε επισκέψιμα μνημεία & τουριστικά αξιοθέατα, τοπικές συνταγές & τοπικά προϊόντα) άνθρωποι με τους οποίους ανοίξαμε μεγάλα κανάλια επικοινωνίας μέσω της Πολιτιστικής Διαδρομής. Άνθρωποι που θα μετάφεραν τις εμπειρίες τους στις πατρίδες τους.

Ποιες είναι όμως οι πόλεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής που έχουμε κοινά ιστορικά ή πολιτιστικά στοιχεία;

Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Γιάννενα, Χίος, Μελένικο, Σέμλινο, Μοναστήρι, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Βενετία, Βιέννη, Οδησσός.

Μήπως αυτές τις πόλεις άρχισαν να έχουν δεσμούς πριν από διακόσια πενήντα και πλέον χρόνια ως αρχή, σταθμός ή προορισμός των ταξιδιών των εμπορικών καραβανιών και των εμπορικών στόλων; 

 

Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Βοΐου

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael