Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Βόμβα» από τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου: «Ελλάδα και Βρετανία μπορούν να συμφωνήσουν να μοιραστούν τα Γλυπτά»

Με μια δήλωση-έκπληξη, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μόλις είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για να τα... μοιραστούμε.

O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν -ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστός ως υπουργός λιτότητας του Κάμερον- δήλωσε στο δίκτυο LBC ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μεταξύ λογικών ανθρώπων» μια συμφωνία για να μοιραστούν τα Γλυπτά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό Μουσείο.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που δεν συνάδει με τις έως τώρα συζητήσεις για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά λένε μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σχέση με τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και χωρών της Μεσογείου. Στην Ελλάδα λένε μόνο την ιστορία του ελληνικού Πολιτισμού. Νομίζω μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να μπορούν να πουν και τις δύο ιστορίες σε Αθήνα και Λονδίνο».

Σπάζοντας μια παράδοση γραπτών παρεμβάσεων, με γενικό περιεχόμενο και επαναλαμβανόμενες φράσεις, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου μιλά τώρα για πρώτη αφορά ανοιχτά όχι για δανεισμό αλλά για μοιρασιά. Κάτι σαν κοινή κηδεμονία. Είναι ένας αιφνιδιασμός που έχει σχέση προφανώς και με την απόφαση της UNESCO τον παρεσμένο Νοέμβριο να ζητήσει οι συζητήσεις για τα Γλυπτά να γίνονται πλέον μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και όχι μεταξύ των δύο μουσείων. Μια απόφαση που ήταν νίκη για την Αθήνα.

Πρόταση για κοινή... κηδεμονία;

Ο δημοσιογράφος Andrew Marr επέμεινε, ρωτώντας αν ο κύριος Οσμπορν εννοεί ότι «θα μπορούσατε να μετακινήσετε κάποια από τα Γλυπτά πίσω στην Ελλάδα, έστω για ένα διάστημα;». Και ο Οσμπορν απαντά: «Μια τέτοιου είδους συμφωνία». Υπογραμμίζει ότι δεν μιλάει εκ μέρους όλου του ΔΣ του Βρετανικού Μουσεου και θα πρέπει να δουν προσεκτικά τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά συνεχίζει: «Λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπου θα μπορείς να δεις τα Γλυπτά σε όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, αλλά θα μπορείς να τα δεις και ανάμεσα σε μεγαλειώδεις δημιουργίες άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Φωτογραφία: AP

iefimerida.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael