Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Καλοκαίρι – «φωτιά» με ανατιμήσεις που τρομάζουν σε βασικά είδη διατροφής

Δύσκολο φαίνεται πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, η οποία σαρώνει την ελληνική κοινωνία.

Το ράλι των τιμών έχει διαχυθεί σχεδόν σε όλη την αγορά και όλο το φάσμα της παραγωγής. Ήδη οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, με τις αυξήσεις κατά μέσο όρο να υπολογίζονται στο 10%.

«Τσουνάμι» αυξήσεων στο καλάθι του σούπερ μάρκετ – Τα προϊόντα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του του MEGA, τα ίδια προϊόντα που τον Ιανουάριο κόστιζαν 109,02 ευρώ και τον Μάρτιο 132,86 ευρώ, σήμερα στο ταμείο το σύνολο έφτασε τα 154 ευρώ! Ίδια προϊόντα. Ίδιες ποσότητες.

Ειδικότερα, το ηλιέλαιο που τον Ιανουάριο κόστιζε 2,19 ευρώ, τον Απρίλιο έφτασε τα 3,08 ευρώ και σήμερα αγγίζει τα 4,99 ευρώ το λίτρο.

Εξίσου αλματώδης αύξηση και στη τιμή στο κασέρι. 7,61 ευρώ τον Ιανουάριο, 10,15 ευρώ τον Μάρτιο, 14, 95 ευρώ η τιμή του σήμερα στις προθήκες των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ.

Τα δε δημητριακά τον Ιανουάριο ξεκίνησαν από το 1,79 ευρώ, τον Μάρτιο έφτασαν τα 3,35 ευρώ, με τη σημερινή τους τιμή να φτάνει τα 3, 56 ευρώ.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει πλέον εκτροχιαστεί. Δεκάδες προϊόντα πωλούνται πλέον ακριβότερα, με αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 50%, όπως το σπορέλαιο. Ακολουθεί το αλεύρι με αύξηση 26,56%, ενώ στα 500γρ μακαρόνια η αύξηση φτάνει 23,81%.

Το ψωμί από 0,90 ευρώ έχει φτάσει 1,20 ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 33% από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το ίδιο διάστημα μια εξάδα αυγά έχει αυξηθεί κατά 15,6% (1,60 ευρώ στα 1,85 ευρώ). Το γιαούρτι έχει αύξηση που αγγίζει το 7% (6,9%).

Έρχονται νέες αυξήσεις «φωτιά»

Τα όσα έρχονται ωστόσο, είναι ακόμη πιο δυσοίωνα μιας και από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου, αναμένονται νέες ανατιμήσεις προς τα επάνω, σε τουλάχιστον 30 κατηγορίες προϊόντων που καθημερινά αγοράζουν τα περισσότερα νοικοκυριά.

Έτσι, δεν αποκλείεται η αύξηση στο ρύζι να αγγίξει ακόμα και το 50%, στα χαρτικά ένα 20%, στα τυριά 20% επίσης, με τα ζυμαρικά και τις σάλτσες να παίρνουν ένα 15% αύξηση στην τιμή πώλησής τους όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πρόεδρος ΚΕΦΙΜ για τους «δύο τομείς» της ακρίβειας

Ο πρόεδρος ΚΕΦΙΜ και σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας Αλέξανδρος Σκούρας, μίλησε στην ΕΡΤ για την ακρίβεια στα προϊόντα. Όπως ανέφερε, «το φαινόμενο της ακρίβεια που βιώνουμε αυτές τις μέρες, μπορούμε να το διαιρέσουμε σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι η διεθνής συγκυρία. Αυτή τη στιγμή η ακρίβεια και ο πληθωρισμός υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό με τον ίδιο τρόπο. Παίζουν ρόλο πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, που είναι ο δεύτερος τομέας».

Όσον αφορά τις κύριες πολιτικές που συμβάλουν στην αίσθηση της ακρίβειας που βιώνουμε τώρα, διαχρονικά, ανέφερε πως ο ίδιος, μαζί με τον οικονομολόγος Μιχάλη Μητσόπουλο πραγματοποίησαν σχετική έρευνα που σταματά στο 2020.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι παράγοντες που ευθύνονται για την ακρίβεια στη χώρα μας είναι οι εξής:

– Πολύ μικρό κατά κεφαλήν ΑΕΠ

– Υψηλή φορολογία

– Αδυναμίες στο θεσμικό περιβάλλον

Κατά τον ίδιο, τα κλειδιά για τη μείωση του κόστους ζωής είναι:

– Αποφασιστικές και ταχείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία

– Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Απλησίαστη η αμόλυβδη

Ταυτόχρονα, η τιμή της αμόλυβδης σπάει κάθε ρεκόρ και θεωρείται θέμα χρόνου να αγγίξει τα 2,5 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες πόλεις. Πρωταθλητές στις ανατιμήσεις στα καύσιμα, είναι τα νησιά.

Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο MEGA, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στα πρατήρια.

Οι οδηγοί προσπαθούν να κάνουν οικονομία και στα βενζινάδικα βάζουν το γνωστό «εικοσάρικο», ανέφερε ο κ. Κιουρτζής.

Αυτές οι ελάχιστες ποσότητες καυσίμου όμως δεν τους πάνε μακριά και η ώρα για το επόμενο χαρτονόμισμα των 20€ έρχεται κάθε φορά όλο και συχνότερα.

Έτσι το πορτοφόλι αδειάζει όλο και πιο γρήγορα αφού με την ίδια κατανάλωση το αυτοκίνητο τους κάνει τις ίδιες αποστάσεις αλλά οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Χτύπησε «κόκκινο» η ακρίβεια στο Street food

Από την ακρίβεια δεν ξέφυγαν και οι αγαπημένες μας επιλογές στο street food, που τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας.

Μία σύγκριση των φετινών τιμών με τις αντίστοιχες περσινές είναι αποκαλυπτική για την πορεία των ανατιμήσεων κατά το τελευταίο έτος, όπως φαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA που μεταδόθηκε το πρωί της Τρίτης (7/6).

ΚΑΦΕΣ (2021-2022)

στιγμιαίος 1,50€ -> 1,60€

ελληνικός 1,20€ -> 1,40€

φρέντο εσπρέσο 1,80€ -> 2€

φρέντο καπουτσίνο 2€ -> 2,20€

ΤΟΣΤ (γαλοπούλα – τυρί)

1,80€ -> 2 €

ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Καλαμάκι: 1,70€ – 1,80€ -> 2€ – 2,20€

Πίτα (τυλιχτό): 2,40€ – 2,60€ -> 2,80€ – 3,50€

ΠΙΤΣΑ (8 κομμάτια)

8€ – 11,50€ -> 8,90€ – 12,50€

ΜΠΕΡΓΚΕΡ

4€ – 9€ -> 4,40€ – 9,50€

ΚΟΤΟΜΠΟΥΚΙΕΣ (6 τμχ, με πατάτες τηγανητές)

4€ – 6,50€ -> 4,50€ – 7€

 

ieidiseis.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael