Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο Μπάiντεν πρoτείνει την εξαγωγή 20 εκ. τόνων oυκρανικών σιτηρών για την σταθερoποίηση των τιμών των τρoφίμων

Καθώς το κατεστημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να κατηγορεί τη Ρωσία για όλα τα προβλήματά του, συμπεριλαμβανομένης της μυθικής «αύξησης των τιμών του Πούτιν», η οποία ξεκίνησε τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει μια κρίση έλλειψης τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Και για άλλη μια φορά, η πολιτική Δύση δείχνει το δάχτυλο στη Ρωσία. Οι λόγοι για την έλλειψη τροφίμων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βιώσει ο κόσμος φέτος είναι πολλαπλοί. Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι οι χώρες περιορίζουν ή απαγορεύουν οριστικά τις εξαγωγές τροφίμων εν μέσω ανακοινωθέντων ελλείψεων, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τις επισιτιστικές κρίσεις να επηρεάσουν τους πληθυσμούς τους.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυτικά κύρια μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται επίσης ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία υποτίθεται πως προκαλεί έλλειψη τροφίμων στη χώρα. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η Ρωσία φέρεται να «κλέβει» αποθηκευμένα σιτηρά και γεωργικά μηχανήματα από Ουκρανούς αγρότες σε περιοχές όπως η περιφέρεια Χερσώνα. Το γιατί ακριβώς θα το έκανε αυτό η Ρωσία είναι αρκετά ασαφές, ειδικά δεδομένης της τεράστιας αύξησης της παραγωγής σιταριού και δημητριακών γενικότερα, η οποία σπάει τα ρεκόρ χρόνο με το χρόνο και πρόκειται να φτάσει τους εκπληκτικούς 130 εκατομμύρια τόνους φέτος.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times κατηγόρησαν τη Ρωσία "για λεηλασία βιομηχανικής κλίμακας αγροκτημάτων στην Ουκρανία" και μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι αυτή "η ιστορία επαναλαμβάνεται" ξυπνώντας μνήμες ιστορικού λιμού, αναφερόμενος στο Holodomor της δεκαετίας του 1930, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάστηκε ψευδώς ως ένα είδος αντι-ουκρανικής «γενοκτονίας» που διέπραξε η Ρωσία, παρά τις συντριπτικές ενδείξεις πως ο φρικτός λιμός προκάλεσε τόσες ζημιές στη σημερινή νότια Ρωσία, φτάνοντας μέχρι τις δυτικές περιοχές του σύγχρονου Καζακστάν.

"Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να καταστρέψει τον αγροτικό της τομέα κλέβοντας πολύτιμα αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα, βομβαρδίζοντας σκόπιμα αγροκτήματα και αποθήκες και μπλοκάροντας τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για να της στερήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές και τους αγρότες ρευστότητας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλη τη χώρα, ανελκυστήρες σιτηρών και αποθήκες που βομβαρδίζονται», ισχυρίστηκαν οι Financial Times.

Οι κατηγορίες έχουν πολλαπλές ασυνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει σιτηρά λόγω του υποτιθέμενου ναυτικού αποκλεισμού της Ρωσίας, όταν, στην πραγματικότητα, ήταν το καθεστώς του Κιέβου που τοποθέτησε αδιάκριτα ναυτικές νάρκες στην Οδησσό και σε άλλα λιμάνια, καθιστώντας αδύνατη κάθε μορφή ναυτικής μεταφοράς και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και άλλα μεγάλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι νάρκες παρασύρθηκαν μέχρι τον Βόσπορο, πάνω από 600 χιλιόμετρα νότια. Επίσης, εάν υπάρχει έλλειψη τροφίμων, γιατί η Ουκρανία να κάνει μια τέτοια αυτοκτονική κίνηση εξάγοντας σιτηρά, όταν δεν μπορεί καν να θρέψει τον πληθυσμό της;

"Αλλά είναι η δήμευση σιτηρών σε εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα που είναι το πιο συγκινητικό ζήτημα. Έχει παραλληλιστεί με τη σοβιετική πολιτική κατάσχεσης των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αγροτών στα χωριά τους τη δεκαετία του 1930. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στο λιμό που ακολούθησε στην Ουκρανία, γνωστός ως Holodomor, ή θάνατος από την πείνα. Αφού η Ρωσία βομβάρδισε μια αγροτική επιχείρηση στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα, καταστρέφοντας μηχανήματα, κτίρια και 17.000 τόνους σιταριού — προμήθεια ετησίως για 300.000 ανθρώπους — ο Serhiy Haidai, τοπικός κυβερνήτης, είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Μόσχα επιδιώκει «να οργανώσει το Χολοντομόρ στην περιοχή του Λουχάνσκ, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε το δημοσίευμα των FT.

Και πάλι, οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες από κανένα πραγματικό στοιχείο επί τόπου. Η περιφέρεια (περιοχή) του Λουγκάνσκ βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, γεγονός που επιβεβαιώνει μόνο ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες από την περιοχή. Και δεδομένου του ιστορικού του καθεστώτος όσον αφορά την ακρίβεια των ισχυρισμών της, η δημοσίευση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Επίσης συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία φέρεται να προσπαθούσε «να χρησιμοποιήσει τους 500.000 τόνους σιτηρών που κατέσχεσε από την Ουκρανία για να εκβιάσει χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων». Η ιδέα ότι μια χώρα που παρήγαγε σχεδόν 130 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μόνο το 2021 χρειάζεται μισό εκατομμύριο τόνους ουκρανικών σιτηρών για να «εκβιάσει» οποιονδήποτε είναι απλώς γελοία.

Και πάλι, λοιπόν, γιατί η Ρωσία να θέλει να κατάσχει σιτηρά από την Ουκρανία; Ή πρόκειται απλώς για προβολή από την πλευρά της πολιτικής Δύσης; Λοιπόν, φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε ακούσια την απάντηση σε αυτό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει πως οι επερχόμενες ελλείψεις και η επακόλουθη παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν εξάγονταν πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών από τη χώρα. Η πρόταση είναι μάλλον συγκεχυμένη, καθώς τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός άλλου Holodomor καθώς οι «κακοί» Ρώσοι φέρεται να παίρνουν όλο το σιτάρι της Ουκρανίας. Ουσιαστικά, η πολιτική Δύση λέει ότι για να «σώσει» την Ουκρανία από την πείνα, πρέπει να της πάρουν το φαγητό. Με άλλα λόγια, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να το επιδεινώσουμε εκθετικά.

freepen.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael