Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Ινδία: Τουλάχιστον 25 νεκροί λόγω καύσωνα από τα τέλη Μαρτίου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Μαρτίου στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας λόγω του καύσωνα, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια, με περισσότερους θανάτους να είναι πιθανό να καταγραφούν και αλλού στη χώρα καθώς η θερμοκρασία παραμένει επί εβδομάδες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη του καλοκαιριού με την κλιματική αλλαγή και αναφέρουν ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και στο γειτονικό Πακιστάν είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευάλωτοι στην ακραία ζέστη.

Καθώς οι δροσερές βροχές της εποχής των μουσώνων δεν αναμένονται πριν από τον επόμενο μήνα και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι ολοένα και πιο συχνές σε κάποιες περιοχές της Ινδίας, ακόμη και τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν κλιματιστικά θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα τις επόμενες εβδομάδες.

Πολλοί από τους θανάτους στο Μαχαράστρα καταγράφηκαν στις αγροτικές περιοχές του πιο πλούσιου κρατιδίου της Ινδίας.

“Πιστεύεται ότι πρόκειται για θανάτους από θερμοπληξία”, σχολίασε ο Πραντίπ Αγουάτε, αξιωματούχος του κρατιδίου υπεύθυνος για την υγεία.

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών παγκοσμίως, αλλά η φετινή ζέστη αναμένεται να περιορίσει τη σοδειά, έπειτα από πέντε χρόνια που καταγράφονταν ρεκόρ.

Εξάλλου την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις άνθρακα και η κυβέρνηση τους καλεί να αυξήσουν τις εισαγωγές τους.

Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ινδία εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, με την ανώτατη θερμοκρασία στη χώρα να φτάνει τους 33,1 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 1,86 βαθμό πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Ινδίας. Σε πολλές περιοχές στο βόρειο, το δυτικό και το ανατολικό τμήμα της Ινδίας η θερμοκρασία τον Απρίλιο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας 64χρονος άνδρας πέθανε από θερμοπληξία στις 25 Απριλίου και εκατοντάδες άλλοι χρειάστηκε να λάβουν ιατρική βοήθεια.

Σήμερα στην θερμότερη πόλη του κρατιδίου, στην Σουμπαρναπούρ, η θερμοκρασία έφτασε τους 43,2 βαθμούς. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

alphatv.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael