Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Συνάντηση βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στ. Κωνσταντινίδη με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά

Λεβάντα, καπνά, καρύδια, κεράσια, μήλα, γουνοφόρα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι και άλλα εκτρεφόμενα ζώα, το αντικείμενο της συνάντησης του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς της περιοχής μας συζήτησε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ενημερώθηκε:

− για το άνοιγμα από την ερχόμενη εβδομάδα της πλατφόρμας για τις ενισχύσεις των παραγωγών λεβάντας και καπνού,

− για την πορεία των αποζημιώσεων των παραγωγών καρυδιών, κερασιών και μήλων, που επλήγησαν από τον παγετό κατά το προανθικό στάδιο,

− για την ειδική ενίσχυση του 2% επί του τζίρου του 2021 στους εκτροφείς, λόγω των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές,

− για την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων που επλήγησαν από την πανδημία.

Σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα ο βουλευτής του νομού Κοζάνης ανέφερε:

"Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν αρκετούς κλάδους του πρωτογενή τομέα στη χώρα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των

παραγωγών μας. Εκτός των ενισχύσεων που υπήρξαν στα διάφορα στάδια του κορωνοϊού, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, οι ενισχύσεις για τους παραγωγούς της λεβάντας και του καπνού αλλά και η πρόσφατα νομοθετηθείσα ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, ανερχόμενη στο 2% επί του τζίρου του 2021. Ειδικά στην τελευταία αυτή περίπτωση εμφανίστηκαν προβλήματα με κάποιους δικαιούχους (κυρίως εκτροφείς γουνοφόρων αλλά και άλλων ζώων π.χ. αγελάδων, αιγοπροβάτων, χοίρων κλπ) που ενδεχομένως δεν ικανοποίησαν κάποιες τυπικές προϋποθέσεις της σχετικής πρόσκλησης. Για το θέμα αυτό ζήτησα από τον κύριο Υπουργό την εξάντληση κάθε δυνατότητας, για τη συμμόρφωση, έστω και τώρα, των παραγωγών μας με τις οικείες προβλέψεις (ενδεικτικά την εγγραφή στο ΜΑΑΕ) και αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Ειδικά για τους εκτροφείς των γουνοφόρων, επανέφερα στον κύριο Υπουργό την από 15 Φεβρουαρίου 2022 επιστολή μου, για την καταβολή της κορωνοενίσχυσης που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στον κλάδο, καθώς και την πρόσφατη δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού για την εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος στήριξης των επαγγελματιών που απασχολούνται γύρω από τη γούνα.

Τέλος, στον κ. Υπουργό μετέφερα τη δικαιολογημένη αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για τις ανατιμήσεις σε εφόδια και ζωοτροφές, και έλαβα την διαβεβαίωση ότι σύντομα θα υπάρξουν πρόσθετες γενναίες ενισχύσεις, ενώ θετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και στα άλλα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντησή μας.

Τα έκτακτα γεγονότα απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης. Ποτέ στο παρελθόν οι παραγωγοί μας δεν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τόσους απρόβλεπτους δυσμενείς παράγοντες. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξεδιπλωθεί ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα στηρίξεων και ενισχύσεων του πρωτογενή τομέα, όπως συμβαίνει σήμερα." 

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael