Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πετρέλαιο - φυσικό αέριο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές λόγω ανησυχιών για την προσφορά

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της αβεβαιότητας για την προσφορά.

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) αυξήθηκαν έως και 7% νωρίς το πρωί, πλησιάζοντας τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και λίγο πριν τις 11 διαμορφώνονταν στα 113 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 0,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την ταχεία επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τα δημοσιεύματα για φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα συμφωνήσουν νέα μέτρα κατά της Μόσχας τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ενώ η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει για τον τερματισμό των αγορών αερίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ αναφορικά με τις πληρωμές σε ρούβλια

Οι traders παρακολουθούν, επίσης, πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά την απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια. Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αξιολογούν το ρωσικό σχέδιο, ενώ η Λιθουανία, που αγοράζει μικρές ποσότητες από τη Ρωσία, ανακοίνωσε τον τερματισμό των εισαγωγών της από αυτή λόγω της απαίτησης αυτής. Ανάλογη κίνηση έκανε και η Δανία

Αντίθετα, η Σλοβακία διαμήνυσε ότι θα συμμορφωθεί με το σύστημα πληρωμής που πρότεινε η Μόσχα, ώστε να συνεχίσει να παίρνει ρωσικό αέριο.  

Η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των βασικών αγωγών παρέμεινε, πάντως, σε γενικές γραμμές σταθερή.

Η τιμή του TTF αυξήθηκε 11% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά από έναν μήνα.

Αύξηση 1% στην τιμή του μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωνε άνοδο 1% στα 105,5 δολάρια το βαρέλι καθώς οι ανησυχίες για τη σφιχτή προσφορά παραμένουν και την προειδοποίηση της εταιρείας Vitol, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου στον κόσμο, ότι η μείωση των τιμών την περασμένη εβδομάδα δεν αντανακλά τον κίνδυνο διαταραχών στις ρωσικές εξαγωγές ή τη δυνατότητα της Κίνας να διατηρήσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού. 

Και αυτό παρά την πρωτοφανή αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα καταναλωτριών χωρών, η οποία οδήγησε στην αποκλιμάκωση των τιμών την περασμένη εβδομάδα, και την εκεχειρία στην Υεμένη που προκάλεσε ελπίδες ότι μπορεί να εξαλειφθούν τα προβλήματα προσφοράς στη Μέση Ανατολή.

Με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιτεύχθηκε μία δίμηνη ανακωχή μεταξύ ενός συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και της ομάδας των Χούτι που συνεργάζεται με το Ιράν, για πρώτη φορά στην 7ετή σύγκρουση των δύο πλευρών.

Οι Χούτι κτυπούσαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας το πρόβλημα μείωσης της προσφοράς που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 13% την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ότι θα αποδεσμεύουν έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά τους για έξη μήνες, αρχίζοντας από το Μάιο.

 

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

 imerisia.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael