Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΟΑΕΔ: Σχέδιο απόκτησης πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενο ενοίκιο ή δάνειο

Το μοντέλο rent to own 

Πιο κοντά στο «όνειρο» της πρώτης κατοικίας φέρνει τα νέα ζευγάρια ο ΟΑΕΔ, με την παραχώρηση διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του, με συμβολικό ενοίκιο ή άτοκο δάνειο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει για την κοινωνική κατοικία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ενεργοποιήσει την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση/ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ( ΣΔΙΤ), προκειμένου να διευκολυνθούν εκτός από τους μισθωτούς και τους άνεργους, οι νέοι και τα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει «παγώσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση επιδοτούμενου δανείου σε δικαιούχους του. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί και το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ετσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα, λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχουν κάνει με τον Οργανισμό.

Δυνατότητα ανέγερσης ακινήτων

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» , ο ΟΑΕΔ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης πλέον) πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, θα μπορεί να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται πως το αποθεματικό του Οργανισμού από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών ανέρχεται σε 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζόμενων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων του. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται η σύναψη μακροχρονίων μισθώσεων με οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων και να παραδώσουν στον ΟΑΕΔ- ως αντιπαροχή- τα ακίνητα που δικαιούται.

 

η συνέχεια στο insider.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael