Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη - «Πράσινες» ευκαιρίες για τους ομίλους της ενέργειας -Ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι τα εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει να κρατάνε «μικρό καλάθι» για τα δήθεν οφέλη που θα έχουν από την «πράσινη» μετάβαση. Τις επιπτώσεις από αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική ο λαός τις ζει στο πετσί του με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, την ίδια στιγμή που οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν «μπουκώσει» με αμύθητα κέρδη. Τα δήθεν μέτρα για την ακρίβεια όχι μόνο δεν ανακουφίζουν, αλλά οδηγούν τους φτωχούς να πληρώνουν για τους φτωχότερους γιατί η κυβέρνηση θωρακίζει και προστατεύει τα κέρδη των λίγων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν κανένα εφησυχασμό. Η προσωρινή και μερική αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζει τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής της “πράσινης μετάβασης”, που μετατρέπει τεχνητά το λιγνίτη σε πανάκριβο καύσιμο, λόγω του εμπορίου ρύπων και αναδεικνύει το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο μετάβασης, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας. Για αυτό και ρητά επιβεβαιώθηκε ότι ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση συνεχίζει ακόμα πιο επιθετικά, με ένα νέο νομικό οπλοστάσιο, με fast track αδειοδοτήσεις και ακόμη περισσότερα «επενδυτικά κίνητρα» με επιδοτήσεις, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των ομίλων και νέες πιο «μαύρες» σχέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα για την «εμβληματική» επένδυση που εγκαινιάστηκε χθες. Εργαζόμενοι με όλα τα είδη ελαστικών σχέσεων εργασίας, εντατικοποίηση και τουλάχιστον 3 εργατικά ατυχήματα στο διάστημα κατασκευής του έργου.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, βασισμένες στις συστάσεις της ΕΕ, για αξιοποίηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής έναντι του ρώσικου φυσικού αερίου, αποδεικνύουν το πόσο υποκριτικά ήταν όλα όσα διακήρυτταν για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, ως φιλοπεριβαλλοντικό «περιτύλιγμα» για να προχωρήσουν πιο επιθετικά τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης.

Ο κ. πρωθυπουργός λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πως τα έργα των ΑΠΕ «θα γίνουν σε περιοχές όπου δε θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία», παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι οι ο λαϊκός παράγοντας και οι αγώνες του μπορούν να βάλουν φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική. Για αυτό προσπαθούν πότε με το καρότο, λέγοντας ότι η μετάβαση μπορεί να είναι δίκαιη και με τα «τυράκια» των ανταποδοτικών, πότε με το μαστίγιο και την άγρια καταστολή που επιδεικνύουν σε όποιον σηκώνει κεφάλι. Άλλωστε κατά τη πρόσφατη επίσκεψη «φρόντισαν» να απειλήσουν με συλλήψεις τους κατοίκους της Γαλατινής που αντιδρούν ενάντια στα φωτοβολταϊκά του Ασκίου και στην προηγούμενη επίσκεψη τη λαϊκή κινητοποίηση «υποδέχτηκαν» τα ΜΑΤ.

Για αυτό και καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα. Η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη έδειξε ότι η αγανάκτηση από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μπορεί να γίνει δύναμη για την οργάνωση του αγώνα.

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael