Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ομιλία Π. Βρυζίδου στο νσχ του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής

 


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

→ με το παρόν σχέδιο νόμου ερχόμαστε εδώ, για να ψηφίσουμε την κύρωση άλλης μιας σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Νιάρχος» για την υλοποίηση ενός νοσοκομείου στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα στη Σπάρτη. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι η περιοχή εκεί έχει απλωμένη έκταση και δεν υπάρχει δυνατότητα γρήγορης και εύκολης πρόσβασης των ασθενών. Γίνεται, λοιπόν, ένα καινούργιο σύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και θα εξυπηρετήσει το σύνολο των πολιτών. Είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο προβλέπεται να δοθούν τα χρήματα και για την υλικοτεχνική υποδομή και για το κτίριο.

→ Πάντοτε γίνονταν οι δωρεές. Και βέβαια εδώ, μέσα στη Βουλή, έχουμε συμφωνήσει, ότι είναι σημαντικό να γίνεται από τους Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα γι’ αυτή την κίνηση, αυτού του είδους τις παρεμβάσεις, προκειμένου να στηρίξουν τον ελληνικό λαό.

• Όταν λοιπόν γίνεται κάτι σημαντικό και αποδεδειγμένα μεγάλο, είναι υπερβολικό και είναι λάθος να βρίσκουμε ορισμένα σημεία στα οποία διαφωνούμε και αυτά να καταθέτουμε σαν το μείζον θέμα, το μεγαλύτερο σε αυτή τη διαδικασία.

• Θα γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι μια πλευρά του δημοσίου, αλλά κυρίως είναι και αυτό ένα νομικό πρόσωπο που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία.

Το να δίνουμε έμφαση σε κάτι το οποίο έχει προηγηθεί και έχει ξαναγίνει,

που ξέρουμε πώς λειτουργεί,

που τελικά φέρνει τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμούμε, γιατί

στηρίζουν τον ασθενή,

στηρίζουν τον Έλληνα πολίτη,

δίνουν τη δυνατότητα της παροχής περίθαλψης,

να επισημαίνουμε αυτό το σημείο, το οποίο τελικά

πού δημιουργεί και πού δημιούργησε προβλήματα μέχρι τώρα στη λειτουργία του;

Είναι μία δικαιολογία και είναι μια αφορμή σε κάτι σημαντικό να ασκήσουμε αρνητική κριτική.

→ Παράλληλα, δίνεται μια σειρά παρατάσεων σε αναγκαίες λειτουργίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας.

 Έχουμε παραδεχτεί όλοι, ότι η περίοδος της πανδημίας, αυτή η φονική πανδημία, έφερε σε μεγάλα αδιέξοδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σύγχρονα συστήματα, τα οποία βέβαια δεν μπορούσαν σε γρήγορο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν τόσους ασθενείς.

Η χώρα μας αποδεδειγμένα οργάνωσε όλη αυτή τη διαδικασία, έχοντας τη δυνατότητα με διάφορες μεθοδολογίες να εξασφαλίζει επάρκεια γιατρών και νοσηλευτών και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, τον αριθμό των κρουσμάτων, την ανάγκη νοσηλείας και το πόσο βαριά είναι αυτά τα κρούσματα, γίνεται ανά τρίμηνο ο προγραμματισμός.

Έτσι λοιπόν

• Δίνεται παράταση για τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία σήμερα κρίνεται ότι πρέπει να συνεχιστούν.

• Δίνεται παράταση της δυνατότητας αποζημίωσης των γιατρών που απασχολούνται σε αυτά.

• Επίσης, έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι θέλουμε γιατρούς και νοσηλευτές και Δίνεται η παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των γιατρών να συνεχίσουν.

• Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία.

• Δίνεται η δυνατότητα σε έμπειρους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

• Όλες αυτές οι παρεμβάσεις απαντούν στο ότι πρέπει να έχουμε γιατρούς. Βέβαια πάλι και εδώ σε μια σημαντική παρέμβαση έρχεται η κριτική, να είναι μόνιμοι γιατροί.

→ Νομίζω ότι αυτό απαντάται με τη λογική και δεν χρειάζονται επιχειρήματα.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών. Η χώρα μας και όλη η Ευρώπη και παγκοσμίως πρώτη φορά βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Όσες συνθήκες δυσμενείς και αν υπάρξουν στο μέλλον και ό,τι επιδημίες και αν προκύψουν δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι αντίστοιχο. Ως εκ τούτου, λοιπόν δεν μπορεί σε κάθε νομοσχέδιο, σε κάθε συζήτηση που γίνεται εδώ στη Βουλή, πάντα να καταλήγουμε στο ότι χρειάζεται προσωπικό και χρειάζεται μόνιμο προσωπικό.

• Το προσωπικό οργανώνεται με τις μόνιμες προσλήψεις, ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με τις δυνατότητες τις οικονομικές που έχει η χώρα.

Παράλληλα,

• δίνεται παράταση στους οικογενειακούς γιατρούς,

• στους γιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες κατ’ οίκον κι επίσης,

• δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες που διεξάγουν τα διαγνωστικά τεστ να μπορούν να συνεχίζουν και να πληρώνονται

• και άλλες παρατάσεις,

• οι οποίες σήμερα δίνονται για τρεις μήνες ή για το χρονικό εκείνο διάστημα που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία.

→ Τέλος θέλω να αναφερθώ γενικότερα στα μέτρα τα οποία παίρνονται και τις αποφάσεις και να κάνουμε μια ιεράρχηση.

• Σαφώς και καταλαβαίνουμε ότι την ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο δεν μπορούν να πάρουν μέτρα τα οποία δεν θα προστατεύουν τον Έλληνα πολίτη, δεν θα προστατεύουν την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

• Η αντιπολίτευση έχει περιθώρια να ασκεί κριτική ή να λέει και πράγματα τα οποία μπορεί να επισημαίνει, αλλά δεν έχουν ευθύνη. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έχει ευθύνη να ενημερώσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό, να παίρνει τα μέτρα, να παραδεχτούμε όλοι τι είναι αυτό που μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη.

• Τον πολίτη τον προστατεύει το εμβόλιο. Ξέρουμε ότι σήμερα νοσούν λιγότερο βαριά, επειδή έχουν εμβολιαστεί. Και επίσης, ξέρουμε ότι τα διαγνωστικά τεστ πάντοτε δεν δείχνουν άμεσα ποιος νοσεί. Όμως μεταδίδει πολύ ευκολότερα τη νόσο αυτός ο οποίος δεν είναι εμβολιασμένος και έχει έντονα συμπτώματα.

→ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

• έχουμε τεράστια ευθύνη να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους πολίτες.

• Η ευθύνη μας είναι μεγάλη στα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους.

• Δεν πρέπει άλλοι πολίτες να βρεθούν στη δύσκολη θέση. Πρέπει βήμα - βήμα να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα, με την οργάνωση η οποία γίνεται από το Υπουργείο.

→ Παράλληλα, προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, διασφαλίζονται με τις προκηρύξεις οι οποίες πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με τους επικουρικούς που έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα, με τους νέους επικουρικούς που προκηρύσσονται, είτε γιατρούς είτε νοσηλευτές, το επόμενο διάστημα.

→ Με το πρόγραμμα το οποίο τηρήθηκε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε και οι πολίτες μάς μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχουν δυσκολίες.

• Δεν μπορεί κανείς να μην δεχτεί ότι η πανδημία είναι ένα τεράστιο αδιέξοδο.

• Όμως εμπιστεύονται την Κυβέρνηση, εμπιστεύονται το πρόγραμμά της και

• θεωρούν ότι σε κάτι τόσο σοβαρό και επικίνδυνο η συγκεκριμένη μεθοδολογία τούς εμπνέει εμπιστοσύνη. Και βέβαια επισημαίνουν και ό,τι άλλο θέλουν ακόμη, προκειμένου να γίνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα, ακόμη ασφαλέστερα.

Σας ευχαριστώ.

 


Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael