Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σταθεροποιητικές τάσεις στο πετρέλαιο μετά τη βουτιά - Στα 90 ευρώ το φυσικό αέριο

Με μικρές απώλειες στην περιοχή των 100 δολαρίων κινούνται οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζοντας πτωτικά μετά την ισχυρή βουτιά 4% χτες, αλλά με τις πιέσεις να έχουν περιοριστεί σε ένα βαθμό καθώς φαίνεται να υποχωρούν οι ανησυχίες για την οικονομική πορεία της Κίνας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Ιουνίου του Brent σημειώνει πτώση 0,17% και κινείται στα 102,1 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI βλέπει το δικό του συμβόλαιο Ιουνίου να υποχωρεί κατά 0,5% κινούμενο στα 98,03 δολάρια το βαρέλι.

Χτες τα δύο συμβόλαιο έχασαν από 7 (Brent) και 6 (WTI) δολάρια, εν μέσω έντονων φόβων για την πορεία της ζήτησης στην Κίνα, καθώς παρατάθηκαν τα αυστηρά lockdown στην Σαγκάη, την ώρα που η επικείμενη νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ωθεί ανοδικά την αξία του δολαρίου καθιστώντας πιο ακριβό το αργό.

Το Πεκίνο πάντως δήλωσε μέσω της κεντρικής τράπεζας ότι θα διατηρήσει τη ρευστότητα στις αγορές σε εύλογα υψηλά επίπεδα, μια ημέρα αφότου είχε ανακοινώσει τη μείωση του δείκτη συναλλαγματικών αποθεματικών των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία.

Ο Stephen Innes της SPI Asset Management αναφέρει σε σημείωμά του ότι αναμένει ακόμα "περισσότερη υποστηρικτική νομισματική πολιτική αλλά όχι τον "κατακλυσμό" χρήματος περίμεναν οι αγορές, κάτι που ενδέχεται να παρασύρει πτωτικά τις αγορές πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αναζητώντας στήριξη στην καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις".

Από την πλευρά της προσφοράς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σταδιακή απόσυρση του ρωσικού πετρελαίου από την αγορά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τιμές.

Όπως επισημαίνει ο Τζέφρι Χάλεϊ της OANDA, "αμφιβάλλω ότι το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, "κάποια αρνητική ειδησεογραφία ακόμα από την Κίνα, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, θα μπορούσε να μετατοπίσει το ισοζύγιο αποφασιστικά χαμηλότερα αυτήν την εβδομάδα".

Ήπια πτώση για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, με ήπια πτωτικές τάσεις κινείται και το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή υποχωρεί σε χαμηλό εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου Μαΐου στον Άμστερνταμ (TTF) διαμορφώνεται στα 90,22 ευρώ η μεγαβατώρα, με απώλειες 2,8%.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου, με τουλάχιστον δώδεκα νέα φορτία να μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι προμήθειες μέσω αγωγών παραμένουν περιορισμένες. Οι αποστολές από τη Νορβηγία κυμαίνονται περίπου 10% χαμηλότερεα από το μέσο όρο του περασμένου μήνα λόγω συντήρησης, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Gassco AS.

Παρομοίως, οι ροές από τη Ρωσία (ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ηπείρου) μέσω της Ουκρανίας είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα τον Απρίλιο. Η ρωσική σύνδεση Yamal-Ευρώπης συνεχίζει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία, αντίστροφα από την κανονική της κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια από "μη φιλικές" χώρες και προειδοποίησε ότι οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν εάν δεν τηρηθούν οι όροι. Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός που πρότεινε η Μόσχα παραβιάζει τις ισχύουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και υποστήριξε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.

Σύμφωνα με την Maxar πάντως, η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα λόγω χαμηλότερων του συνηθισμένου για την εποχή θερμοκρασιών.

 

capital.gr

energypress.gr

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael