Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Eurostat: Σπάει τα ρεκόρ ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη – Στο 6,3% η επίδοση της χώρας μας

Στα ύψη έχει σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο έντονες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022 από 5,1% τον Ιανουάριο του 2022 και μόλις 0,9% τον Φεβρουάριο του 2021. Η εν λόγω επίδοση συνιστά νέο ιστορικό υψηλό για τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Ταυτόχρονα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,2% από 5,6% τον Ιανουάριο του 2022 και 1,3% τον Φεβρουάριο του 2021.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 6,3% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα, δείγμα της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία. Ας σημειωθεί ότι σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) καθορίστηκε στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

Με βάση τα δεδομένα της Eurostat, ο κλάδος της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην επίδοση του Φεβρουαρίου (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησαν ο κλάδος των υπηρεσιών (+1,04), ο κλάδος των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού (+0,9) και ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (+0,81).

Εξαιρουμένης της ενέργειας, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 2,5% τον Ιανουάριο. Εξαιρώντας και τα τρόφιμα – αλκοόλ – καπνός, ο δείκτης τιμών καθορίστηκε στο 2,7% από 2,3% προηγουμένως.

 

topontiki.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael