Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μια χούφτα καρύδια τη μέρα προστατεύουν την καρδιά

Ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hospital Clínic de Barcelona παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους η οποία δείχνει τις ευεργετικές ιδιότητες των καρυδιών στην καρδιακή υγεία.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας 628 ενήλικων ατόμων για δύο έτη. Οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν καθημερινά μια ποσότητα καρυδιών παρόμοια με αυτή που χωράει σε μισή κούπα καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι κατανάλωναν τα καρύδια παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα της αποκαλούμενη «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καρύδια. H LDL χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στα κύτταρα αυξάνοντας τις πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίων νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε όσους κατανάλωναν καρύδια ήταν περίπου 8,5%.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και ειδικά των καρυδιών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένας από τους λόγους είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και η μελέτη που κάναμε εξηγεί πώς επιτυγχάνεται αυτό. Όπως φαίνεται τα καρύδια αυξάνουν την ποιότητα των σωματιδίων LDL. Αυτά τα σωματίδια έχουν διάφορα μεγέθη. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μικρότερα σε μέγεθος και μεγαλύτερης πυκνότητας σωματίδια LDL παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης η οποία προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες. Η μελέτη που κάναμε εξέτασε και άλλα πράγματα πέρα από τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων των λιποπρωτεϊνών και φυσικά την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών για τον περιορισμό των καρδιαγγειακών κινδύνων» αναφέρει ο διατροφολόγος Εμίλιο Ρος, επικεφαλής της μελέτης.


naftemporiki.gr

*Αναδημοσίευση 2022

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael