Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΤΕ Καστοριάς-Βοϊου του ΚΚΕ: Η μόνη επιλογή για τους γουνεργάτες-τριες είναι η οργάνωση και ο αγώνας...

Η μόνη επιλογή για τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες είναι η οργάνωση και ο αγώνας για τα δικά τους συμφέροντα απέναντι στις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Ως ΚΚΕ καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την εμπλοκή της χώρας μας, να μην πληρώσει τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Οι επιπτώσεις στον λαό από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, από την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές, είναι τεράστιες. Αποδεικνύεται ότι ο λαός πληρώνει τα «σπασμένα» και στην περίοδο της «ειρήνης» με το τεράστιο χτύπημα στο εισόδημά του, και την περίοδο του πολέμου με τους πανάκριβους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, την ενεργειακή φτώχεια, τις οικονομικές κυρώσεις.

Ανάμεσα στις συνέπειες του πολέμου είναι και το «χτύπημα» στον κλάδο της γούνας, με την πτώση των πωλήσεων και το «πάγωμα» των παραγγελιών. Η γούνα ως εξαγωγικό προϊόν είναι εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό. Αναδείχθηκε και την περίοδο της πανδημίας και σήμερα ότι αυτά που παρουσίαζαν ως «πλεονεκτήματα» της Ελληνικής οικονομίας, η περιβόητη εξωστρέφεια και η «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορούν να διασφαλίσουν την λαϊκή ευημερία.

Για ακόμη μια φορά οι απασχολούμενοι στον κλάδο της γούνας, είτε μισθωτοί όλων των εργασιακών σχέσεων, είτε όσοι εργάζονται φασόν, είτε μικροί αυτοαπασχολούμενοι γουνοποιοί, θα πληρώσουν τις συνέπειες του πολέμου. Υπάρχει πείρα. Πληρώσαμε το εμπάργκο στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια με περικοπές μισθών, δικαιωμάτων και εισοδήματος. Αντίστοιχα και σήμερα το ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες ήδη «προδιαγράφεται». Άλλωστε, το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένο και προσφέρεται για να βρεθούν στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζούσαν με πετσοκομμένα δικαιώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης και της «ευελιξίας». Πλήρωσαν την κρίση στον κλάδο με απολύσεις και μειώσεις στους μισθούς και το εισόδημα. Την ίδια ώρα όμως οι μεγαλοεπιχειρηματίες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, ενώ «μπουκώνονταν» και με ζεστό κρατικό χρήμα. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι τώρα καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες που δημιουργεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με απολύσεις, με αναστολές εργασιών, 4ώρα και καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κρίση δεν πληττόμαστε όλοι το ίδιο, δεν είμαστε στην ίδια βάρκα! Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου μπορεί να βλέπουν τις πωλήσεις και τα εκατομμύρια κέρδη τους, που εκτοξεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να μειώνονται. Οι εργαζόμενοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι όμως καταδικάζονται στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Μαζί με όλα αυτά οι εργαζόμενοι και άνεργοι του κλάδου της γούνας έχουν να αντιμετωπίσουν την διαρκή καθίζηση του επιπέδου διαβίωσης εξαιτίας της ακρίβειας, της ραγδαίας αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια, ο περιορισμός και η αδυναμία στο να μετακινηθεί και το «δίλημμα» για το ποια από όλες τις βασικές ανάγκες μπορεί να πρωτοκαλύψει.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μη στοιχηθούν πίσω από τις «απαιτήσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν. Οι «νέες» προτάσεις τους για απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, για μεγάλη επιδότηση, για «προγράμματα επανακατάρτισης» κλπ. αφορούν το πώς θα βγουν εκείνοι όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την κρίση. Άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλογουνοποιοί, οι μεγαλέμποροι, κέρδιζαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων, από την εκμετάλλευση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, από τα δικά τους πετσοκομμένα δικαιώματα.

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε οι εργάτες μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες να χτίσουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για:

- Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία απόλυση, κανένας εργαζόμενος στο δρόμο.

- Να εξασφαλιστούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής.

- Να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας.

- Επίδομα ανεργίας 600€ για τους μακροχρόνια άνεργους.

Πιο ειδικά για τους μικρούς επαγγελματίες:

- Έκτακτη επιχορήγηση που να εξασφαλίζει το εισόδημα στους γουνεργάτες που εργάζονται φασόν και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου.

- Επιστροφή στο αφορολόγητο στα 12.000€. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για τις μικρές επιχειρήσεις.

- Διαγραφή του 30% των χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

Για άμεσα μέτρα ανακούφισης ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια:

- Μείωση 50% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

- Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική λαϊκή κατοικία και μικρές επιχειρήσεις. Αναστολή χρεών και διαγραφή τμήματος λογαριασμού ρεύματος.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα αγώνα και αντεπίθεσης με την συμμέτοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael