Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. Δ. Μακεδονίας


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας κ. Σωτήριο Κορέλα, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Κοζάνης κ. Γεώργιο Μπάτζιο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και Επαρχίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτη Ανδρεόπουλο. Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής στην περιοχή, με έμφαση στο κτιριακό πρόβλημα, καθώς στο ίδιο, παλαιό οίκημα, συστεγάζονται πολλές δομές και υπηρεσίες του Σώματος, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να λειτουργούν σε ασφυκτικές και περιοριστικές συνθήκες. Παράλληλα, από τον εκπρόσωπο των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, τέθηκαν μισθολογικά αιτήματα, ζητήματα υποστελέχωσης του Σώματος όπως επίσης και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων καθώς, για παράδειγμα, η Κοζάνη δεν διαθέτει διασωστικό όχημα για τροχαία, ενώ επισημάνθηκε και το ζήτημα της παροχής ατομικών μέσων προστασίας στους πυροσβέστες. Η κ. Βέττα τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει κάθε μέσο για την διευκόλυνση των επιχειρήσεών τους. Τέλος, τους ενημέρωσε για την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε μαζί με τις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κκ. Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου για την δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ στην Περιοχή, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα είναι, σύντομα, η μόνη Περιφέρεια σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς την ύπαρξη ειδικής μονάδας για την ανεύρεση και την διάσωση των πολιτών της σε δύσκολες συνθήκες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία».

Η ετοιμότητα των Σωμάτων που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης αγνοουμένων είναι υψηλού επιπέδου και έχει συντελέσει αποφασιστικά στην ταχεία και εύρυθμη διεξαγωγή των ερευνών τόσο γενικά, όσο ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία.

Πρόσφατα είναι τα συμβάντα στην λίμνη Περδίκκα και τη λίμνη Πολυφύτου όπου τα στελέχη επέδειξαν αυταπάρνηση και υπέρβαση καθήκοντος ενώ στο παρελθόν, και σε άλλα σημεία των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας είχαν συμβεί παρόμοια περιστατικά, με άμεση παρέμβαση των Στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επιτείνει την ανάγκη για ουσιαστικότερη ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και, ως εκ τούτου, με υψηλές απαιτήσεις.

Ωστόσο, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών αναγκάζει τους διασώστες και τα αρμόδια πυροσβεστικά σώματα να αναμένουν κλιμάκια από όμορες Ε.Μ.Α.Κ. για την αναζήτηση, την εύρεση και την διάσωση των αγνοουμένων.

Η ίδρυση Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Πτολεμαΐδα το 2017 ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας και διάσωσης. Ωστόσο, παραμένει η αναγκαιότητα για αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών και των Σωμάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Ήδη από τις 27 Ιανουαρίου 2021 είχαμε καταθέσει ερώτηση με θέμα την δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. Δυτικής Μακεδονίας, βασιζόμενες στο υπόμνημα του Σωματείου Πυροσβεστών της περιοχής.

Η απάντηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ήταν η εξής: «Την παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται αυτοτελώς η δημιουργία Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ) στην Δυτική Μακεδονία. Σε μελλοντική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Π.Σ. θα τεθεί το ως άνω ζήτημα, υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών και των ισχυουσών διατάξεων λαμβάνοντας υπόψη και την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση.»

Το Σωματείο Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, με υπομνήματα (14.4.21 και 25.2.22), θέτει ξανά το αίτημα για την ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην περιοχή του αεροδρομίου Κοζάνης όπου υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις του πεζοπόρου τμήματος της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μπορεί να στεγαστεί χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή πολλαπλασιάζονταιτα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν εσχάτως γενικά την χώρα μας αλλά ειδικά τη Δυτική Μακεδονία,

Επειδή η γεωμορφολογία του εδάφους στην περιοχή (μεγάλος αριθμός λιμνών, χαράδρες, οροπέδια) δημιουργεί συνθήκες υψηλών απαιτήσεων για τα Σώματα που εξειδικεύονται στην ανεύρεση και την διάσωση αγνοουμένων,

Επειδή υπάρχουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις και το κατάλληλο προσωπικό

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία;

2. Έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος για την δημιουργία τοπικής Ε.Μ.Α.Κ.;

Οι ερωτώσες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

«Άμεση ανάγκη για ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία – Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.»

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία».

Η ερώτηση αναδεικνύει εκ νέου το πρόβλημα με την έλλειψη Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που δημιουργεί πλείστα προβλήματα στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης αγνοουμένων στην Περιφέρεια.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (πολλές λίμνες, οροσειρές, χαράδρες κλπ), αλλά και σε μια εποχή ακραίων κλιματικών φαινομένων, είναι αδήριτη η ανάγκη για την δημιουργία τοπικής μονάδας Ε.Μ.Α.Κ..

Σήμερα, σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να επιληφθούν ειδικά σώματα, καλούνται διασώστες από όμορες περιοχές, γεγονός που μειώνει τον χρόνο απόκρισης, άρα και τις πιθανότητες ευτυχούς κατάληξης των ερευνών.

Το αίτημα για τη δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. τίθεται συνεχώς από το Σωματείο Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές στην περιοχή, ενώ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου είχαμε καταθέσει στις 27 Ιανουαρίου 2021 παρόμοια ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, από το οποίο λάβαμε την απάντηση ότι το θέμα εξετάζεται υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών.

Τα πρόσφατα περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης έχουν αναδείξει ξανά την σημασία της δημιουργίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία και ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει άμεσα το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael