Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

8 Μάρτη: Οι γυναίκες παλεύουν για ισότητα, εργασία την Ελευθερία

Ενάντια στην εκμετάλλευση, καταπίεση και την εμπλοκή της χώρας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο

H 8η Μάρτη καθιερώνεται ως διεθνής ημέρα της γυναίκας στη μνήμη του αγώνα των γυναικών κλωστοϋφαντουργών. Ημέρα μνήμης των ιστορικών αγώνων που έ-δωσαν οι γυναίκες όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα αντρών και γυναικών. Ημέρα μνήμης για τις αγωνί-στριες των μεγάλων εργατικών, λαϊκών κι επαναστατικών κινημάτων του περασμέ-νου αιώνα.

Σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αναδιοργανώνουν αντιδραστικά τους όρους εργασίας, συμπιέζουν τους μισθούς, αναστέλλουν εργατικές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα, ιδιω-τικοποιούν δημόσια αγαθά, η γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο.

Στη Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, οι γυναίκες κατέχουν τη δραματική πρω-τιά στην ανεργία, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στη φτώχεια. Συνεχίζουν να πλη-ρώνονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ενώ η διάλυση του κράτους πρόνοιας, το διαλυμένο σύστημα υγείας, η έλλειψη δημόσιων κοινωνικών δομών συνεχίζουν να φορτώνουν τις γυναίκες με την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών, της φροντίδας των υπερηλίκων και του νοικοκυριού.

Παράλληλα η αποσάρθρωση του εργατικού δικαίου, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επιβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας πλήττουν τις ερ-γαζόμενες γυναίκες και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Πόσες γυναίκες έχουν απολυθεί λόγω εγκυμοσύνης επειδή τα αφεντικά δε θέλουν να φορτωθούν τα επι-δόματα, σε πόσες συνεντεύξεις για δουλειά ερωτώνται οι γυναίκες αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά ή αν δηλώνουν «ελεύθερες» και «χωρίς υποχρεώσεις» για να «α-φοσιωθούν» στη δουλειά;

Η βία κατά των γυναικών όσο κι αν αποκρύπτεται από τις κυβερνήσεις τα καθεστω-τικά μίντια, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι καθημερινότητα για εκα-

τομμύρια γυναίκες ανά το κόσμο. Είναι καθημερινότητα για χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας. Και θα αναπαράγεται όσο η κοινωνία κλείνει τ’ αυτιά της κι όσο το κρά-τος αδιαφορεί μη θεσπίζοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την τιμωρία των δραστών, μη διαμορφώνοντας εκείνο το ασφαλές πλαίσιο με κατάλληλες δομές ο-λόπλευρης στήριξης των γυναικών ώστε να ξαναπιάσουν τη ζωή στα χέρια τους.

Η έξαρση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών έμφυλης βίας αλλά και η συνεχής επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, είναι η πραγματικότητα της διπλής καταπίεσης των γυναικών σήμερα.

Οι παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς

Μετά τις τελευταίες καταγγελίες για βιασμούς στους αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και εργασιακούς χώρους, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ένα ζήτημα που κρύβονταν κάτω από το χαλί για δεκαετίες. Ακολούθησαν εκατοντάδες καταγγελίες, άνοιξαν τα στόματα, γυναίκες βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και ν’ ακουστούν. Οι παρενοχλή-σεις στους χώρους εργασίας δεν αφορούν μόνο το χώρο του αθλητισμού και της τέχνης. Είναι πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες σε όλους τους χώ-ρους εργασίας.

Ζούμε σε μία κοινωνία όπου η γυναίκα που έχει υποστεί βία ή παρενόχληση φέρει βαρύ σωματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό στίγμα. Γι’ αυτό και αποτελεί μεγάλη πράξη θάρρους η καταγγελία του γεγονότος.

Ως εδώ! Ορθώνουμε το ανάστημα μας! Ν’ ακουστεί η φωνή μας!

Για να μπορούν να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται κάθε είδους περιστατικά, είτε αφορούν εργοδοτικές επιθέσεις, εκβιασμούς, ακόμα και σεξουαλικές παρενο-χλήσεις. Για να μην κρύβεται τίποτα κάτω από το χαλί! Για να μην είναι κανείς μό-νος, καμία μόνη! Για να τιμωρείται ο θύτης κι όχι να στιγματίζεται το θύμα. Για να σπάσει ο φόβος και να κερδίζει μέρα με τη μέρα η ζωή και το φως.

Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την αντιδραστική αλλαγή του οικογε-νειακού δικαίου, οι μεγάλες διαδηλώσεις στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας, και η ισχυρή παρουσία εργαζόμενων γυναικών στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη αλλά και στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δείχνουν πως το γυναικείο κίνημα είναι παρόν και δυναμικό..

Όλες και όλοι στον αγώνα! Για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στο σπίτι, στην κοινωνία.

Για την υπεράσπιση των εργασιακών, αναπαραγωγικών και κοινωνικών μας δικαιω-μάτων. Για την προστασία της μητρότητας.

Για Δημόσια υγεία, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια. Για Δημόσια παιδεία, βρεφονη-πιακή φροντίδα και προσχολική αγωγή.

Για ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα ενισχύει τον αγώνα ενάντια σε κάθε εί-δους διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό. Που θα στηρίζει και θα βοηθά τις γυναίκες να καταγγείλουν, θα ενισχύει όσες υφίσταντο βία, παρε-νόχληση στο χώρο εργασίας, στο σπίτι.

Η πάλη των γυναικών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, ισότητα, χειραφέ-τηση είναι δημιουργικά δεμένη με τον αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης για α-πελευθέρωση από το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Είναι δεμένη με την ανάγκη να φτιάξουμε έναν άλλο πολιτισμό ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γυναίκας, της σεξουαλικότητας, την εμπορευματοποίηση των πάντων, ενάντια στον ακραίο ατομισμό και ανταγωνισμό, στον πολιτισμό της βίας, του δόγματος της «επιβίωσης του ισχυρού». Για να οικοδομήσουμε έναν πολιτισμό της ισότητας και της αρμονικής συνύπαρξης, της δημοκρατίας, που θα εκφράζει την ανάγκη χειραφέ-τησης των δυνάμεων της εργασίας που παράγουν και δημιουργούν τον πλούτο του κόσμου μας.

Η γυναίκα της εργατικής τάξης, η εργαζόμενη, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπο-ρούμε να γίνουμε η κινητήριος δύναμη για την ανατροπή και τη διεκδίκηση!

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια