Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Πετρέλαιο: Υποχωρούν πάνω από 3% οι διεθνείς τιμές

- Οι λόγοι αποκλιμάκωσης

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου με το Brent και το αμερικανικό αργό (WTI) να σημειώνουν σημαντική πτώση άνω του 3%, καθώς κλιμακώνεται το νέο κύμα κορονοϊού που πλήτει την Κίνα ενώ οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν προσωρινά να χτυπούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 4,2 δολάρια (-3,59%) με την τιμή του βαρελιού να διαμορφώνεται στα 113,16 δολάρια, ενώ του αμερικανικού αργού σημειώνει αντίστοιχα πτώση 4,48 δολαρίων (3,93%) στα 109,42 δολάρια.

Παρά την πτώση που σημειώνεται το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν για τρίτο συνεχόμενη μήνα στα ύψη. Το Brent «άνοιξε» το 2022 με το βαρέλι στα 78 δολάρια και εκτινάχθηκαν στις αρχές Μαρτίου ακόμα και στα 140 δολάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια. 

Οι λόγοι αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σημερινή υποχώρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έξαρση της πανδημίας στην Κίνα και στα μέτρα για τον περιορισμό της που λαμβάνει η χώρα και τα οποία οδηγούν στη μείωση της ζήτησης, συνεπώς και στη μείωση των τιμών. Η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος της υγειονομικής κρίσης, όπως το lockdown σε φάσεις στη Σαγκάη των 25 εκατ. κατοίκων.

Παράλληλα, στην πτώση των τιμών συμβάλλει και το γεγονός της «παύσης πυρός» των Χούτι κατά ενεργειακών στόχων στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντάρτες της Υεμένης πιθέσεις έπληξαν την Παρασκευή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ανάμεσά τους και ένα σταθμός διανομής της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές.

 

πηγη imerisia.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια