Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στρες και διατροφή: πώς συνδέονται

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, κάνει τη διασύνδεση μεταξύ στρες και διατροφής και μας προτείνει τις τροφές που βοηθούν, αλλά και που χειροτερεύουν την κατάσταση.

Τις περιόδους που το στρες χτυπάει «κόκκινο», στον καθένα για τους δικούς του λόγους, συνήθως προτιμάμε παραδοσιακές comfort τροφές όπως πίτσα, ζυμαρικά, παγωτό κ.ο.κ., συνήθως όχι στην καλύτερή τους εκδοχή, με πολλά λιπαρά, επιβαρυντικά για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό και τη συνολική μας υγεία. Πέραν τούτου, όμως, αποτελούν τις χειρότερες τροφές και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή το στρες.

Εκτός του ότι τέτοιου είδους τροφές μας κάνουν ληθαργικούς και κατ’ επέκταση λιγότερο ικανούς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ταυτόχρονα ανεβάζουν την αρτηριακή μας πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, φθείροντας τις αρτηρίες μας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη λύση; Με απλά λόγια, τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες, με πολλά φρούτα και λαχανικά. Τέτοιες επιλογές μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, χωρίς να μας «κλέβουν» ενέργεια και ταυτόχρονα μας χαρίζουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας, ειδικά αυτή την εποχή που το χρειαζόμαστε περισσότερο. Τι τρώμε, λοιπόν και τι αποφεύγουμε;

Οι τροφές που βοηθούν
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πλούσιες σε υδατάνθρακες. 
Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που μας βοηθά να χαλαρώσουμε, ενώ οι πολλές φυτικές ίνες από φυτικές τροφές, βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην τσιμπολογάμε μέσα στην ημέρα- ούτε αργά το βράδυ. Καλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι ψητές γλυκοπατάτες, μια σούπα μινεστρόνε με πολλά λαχανικά και όσπρια, λαχανικά σωτέ πάνω σε καστανό ρύζι ή κινόα κ.ο.κ.

Φρούτα και λαχανικά. Το χρόνιο στρες έχει βρεθεί ότι μπορεί να αποδυναμώσει την ικανότητά μας να καταπολεμάμε ασθένειες. Αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανοσοποιητικό μας. Τα εσπεριδοειδή είναι μια καλή επιλογή για αντιοξειδωτική βιταμίνη C, τα καρότα και η κολοκύθα για βήτα-καροτίνη, αλλά έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερη η ποικιλία φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε καθημερινά, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία αντιοξειδωτικών λαμβάνετε, θωρακίζοντας τον οργανισμό σας κατά των βλαπτικών συνεπειών του άγχους. 

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τροφές όπως το κρέας και το τυρί, αλλά και τα διάφορα αρτοποιήματα και οι επεξεργασμένες τροφές μας προκαλούν αίσθημα κόπωσης στη συνέχεια και μας κάνουν ληθαργικούς, κάτι που σίγουρα δεν βοηθά στο στρες. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ακόμη κι ένα γεύμα με υψηλά λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καφεΐνη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βιώνουν στρες λόγω έλλειψης ύπνου, η οποία συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης από υπερκατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών, καθώς η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό μας για πολλές ώρες. Μείωση των πηγών καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Ζάχαρη. Ως υδατάνθρακας, η ζάχαρη τείνει να μας ηρεμεί. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η κατεργασμένη ζάχαρη αποτελεί απλό υδατάνθρακα, ο οποίος εισέρχεται και εξέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος τόσο γρήγορα, προκαλώντας απότομη αυξομείωση στο σάκχαρο του αίματος και δημιουργώντας αίσθημα κόπωσης, που χειροτερεύει το στρες που αισθανόμαστε και αποδυναμωνόμαστε ακόμη περισσότερο. Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως η ολική άλεση, τα όσπρια κ.ο.κ., μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, χωρίς να μας «ρίχνουν», οπότε είναι μια σαφώς προτιμότερη επιλογή. Σίγουρα το θέμα του στρες και του άγχους είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση, την οποία μπορείτε να βρείτε στο “The Feel Good Plan” με καθοδήγηση από την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, και την Φαρμακοποιό-Ομοιοπαθητικό με έδρα την Αγγλία, Κυριακή Μαρσέλου, για ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ο εαυτός σας ξανά.

Δέσποινα Μαρσέλου

Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity

clickatlife.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael