Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για τον λεγόμενο «εξορθολογισμό»-χτύπημα των Β.Α.Ε. των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Εδώ και μέρες διαβάζουμε για το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης «Επιστημονικής» Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει επί ΝΔ με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ.

Είναι τόσο «επιστημονικό» που δεν στηρίζεται σε καμία Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου ή έστω επιδημιολογική, παρά μόνο έρχεται να καλύψει μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που μπορεί να κοκορομαχούν όπως στην πρόσφατη πρόταση μομφής, αλλά πνέουν σε απόλυτη σύμπνοια όταν τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, όπως οι νόμοι Αχτσίογλου - Βούτση για τον κατώτατο, Αχτσίογλου - Χατζηδάκη για το δικαίωμα στην απεργία, Βούτση - Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό κλπ.

Τα στοιχεία σοκάρουν:

Από τους 91.727 νυν δικαιούχους της κατ. Α (150€) θα απομείνουν μόνο 61.338 δικαιούχοι (μείωση κατά 33,13%). Δηλ. καταργείται πλήρως το επίδομα σε 10.049 δικαιούχους ενώ στους υπόλοιπους 28.351 περικόπτεται καθώς υποβαθμίζονται στην κατ. Β ή Γ.

Είναι δυνατόν ο γενικών καθηκόντων να μένει εκτός όταν εξαναγκάζεται από τους προϊσταμένους να κάνει όλες τις εργασίες διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα;

Ή να υποβιβάζεται στην κατ. Γ. ο ΔΕ29 Οδηγός Οχημάτων (από 150€ σε 70€), όταν τα οχήματα στους ΟΤΑ είναι «παγίδες θανάτου»;

Το ίδιο και ο ΔΕ24 Ηλεκτρολόγος, ο οποίος εξαιτίας των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στους ΟΤΑ κινδυνεύει θανάσιμα η ζωή του από διαρροές;

Ή μήπως είναι λογικό ο Οικοδόμος να εντάσσεται στην κατ. Γ (70€), όταν ο κλάδος τους είναι πρώτος στα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα;

Πως μπορεί να υποβιβάζονται στην κατ. Γ (70€) ο ΔΕ30 Τεχνιτών Υδραυλικών και στην κατ. Β ο ΔΕ28 (από 150€ σε 100€) Χειριστής Μηχ. Έργου;

Ακόμα στην κατ. Γ να υποβιβάζονται οι κηπουροί και οι εργάτες κήπων; Ή οι επόπτες καθαριότητας. Δυστυχώς, είναι αρκετές ακόμη περιπτώσεις!

Άλλο ένα παράδειγμα οι σχολικές καθαρίστριες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρούν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά μας υγιή. Αν και αποτελούν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο στην μετάδοση του covid ανεξέλεγκτα στις σχολικές μονάδες, το πόρισμα προβλέπει την περικοπή του επιδόματος στα 70€, από 150€ που είναι σήμερα. Στο δήμο Εορδαίας από τις 85 καθαρίστριες, οι 52 εργάζονται με 4ωρη απασχόληση και αμείβονται με ήδη με πολύ χαμηλούς μισθούς αν αφαιρεθούν και 70€ καταλαβαίνει ο

οποιοσδήποτε ότι η κατάσταση για τις γυναίκες αυτές θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Το επίδομα για τα Β.Α.Ε. είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων που δίνονταν ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι νεκροί, οι τραυματίες, οι σακατεμένοι, οι επαγγελματικές ασθένειες που προκαλούνται από τις κακές συνθήκες εργασίας, από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την έλλειψη ιατρών εργασίας κλπ. στους χώρους δουλειάς είναι η επιβεβαίωση όλων αυτών. Ουσιαστικά αποτελεί «επίδομα θανάτου». Δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ να βγάλουν το δικό τους πόρισμα, απέναντι στο πόρισμα της επιτροπής.

Ø Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

Ø Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.

Ø Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.

Ø Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ø Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους ένα κράτος εχθρικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Ένα κράτος που με τον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή ενίσχυσε το μεγάλο κεφάλαιο με 13 δις €, για την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη μετάβαση και όχι για τις λαϊκές ανάγκες.

Το παραπάνω χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έρχεται να προστεθεί στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στη θέρμανση που έχει γίνει πολυτέλεια για εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά, τη στιγμή που έχει προκληθεί μια νέα απότομη περικοπή του λαϊκού εισοδήματος.

Χρειάζεται να δυναμώσει η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, να δυναμώσει η μαχητική διεκδίκηση για σύγχρονα δικαιώματα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους και την απάντηση τους στην επίθεση που δέχονται. Να θεωρούν δεδομένη τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα δίκαια αιτήματα τους, που αφορούν κατακτήσεις χρόνων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας

Χόλμπα Αντωνία

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael