Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Το έρημο χωριό που κάποτε εκεί ζούσε ένας βασιλιάς

Το κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία να διηγηθεί αλλά κάποια σίγουρα έχουν πιο ξεχωριστές

Το κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία να διηγηθεί αλλά κάποια σίγουρα έχουν πιο ξεχωριστές. Ένα από αυτά είναι το ελληνικό έρημο χωριό στο οποίο κάποτε ζούσε ένας βασιλιάς. Ξεχωρίζει επίσης για την αρχιτεκτονική του αλλά και τα κυκλώπεια τείχη του.

Ο λόγος για το χωριό Τρίκαστρο που βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα.

Το χωριό Τρίκαστρο στην Πρέβεζα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού χωριού που ερήμωσε αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό. Παλιότερα ονομαζόταν Αγόρανα και αποτελούσε έναν δημοφιλή οικισμό μιας και αποτελούσε την ορεινή έδρα του βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου. Η θέση που είχε χτιστεί μόνο τυχαία δεν ήταν μιας και είχε στρατηγική του θέση για εποπτεία. Λόγω της θέσης του ασκούσε έλεγχο σε κάποιον αρχαίο δρόμο, ο οποίος, μέσω της κοιλάδας του Αχέροντα, οδηγούσε από τη Λάκκα Σουλίου στη Νικόπολη.

Το όνομά του το Τρίκαστρο το οφείλει σ την αρχαία ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, η οποία έχει τρεις σειρές τειχών, δηλαδή τρία κάστρα όπως τα αποκαλούν. Στο ύψωμα τώρα του έρημου πλέον χωριού συναντά κανείς τα ξεχωριστά πολυγωνικά κυκλώπεια τείχη τα οποία είναι άγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκαν. Ακριβώς στην κορυφή του υψώματος είναι χτισμένος ο Ναός του Προφήτη Ηλία εποχής κτίσης 1706, όπως αναφέρει το exploringgreece.


 news.gr

 


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια