Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Να αποζημιωθούν άμεσα οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας για τις ζημιές από τον παγετό του 2021


«Καλλιόπη Βέττα: Να αποζημιωθούν άμεσα οι δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας για τις ζημιές από τον παγετό του 2021 - Κατάθεση Κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τον παγετό του 2021;».

Η ερώτηση καταγράφει το χρονικό των ενεργειών που έχουν ακολουθήσει τους παγετούς του Μαρτίου – Απριλίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε αποζημίωσης στους παραγωγούς και δενδροκαλλιεργητές της Εορδαίας και, ειδικότερα, στους αγρότες των κοινοτήτων Μεσόβουνου, Πύργων, Κομνηνών, Πεντάβρυσου κ.α..

Συγκεκριμένα, οι συνεχόμενοι παγετοί και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις όψιμες καλλιέργειες κερασιών και μήλων, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ωστόσο, δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στους καλλιεργητές, γεγονός που επέσπευσε την ανάγκη για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Παρά τις πολλές επίσημες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, τα στελέχη της και τους τοπικούς βουλευτές, ωστόσο, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για την καταγραφή των εκτιμήσεων των ζημιών.

Η κ. Βέττα με ερωτήσεις της (22.4.21 και 17.5.21) έθεσε τάχιστα το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο ζητώντας απαντήσεις για την πορεία των αποζημιώσεων καθώς και για έκτακτα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους αγρότες. Στις απαντήσεις που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις για αποζημίωση των καλλιεργητών, με την χρήση κάθε πρόσφορου μέσου.

Παράλληλα, σε συνάντηση που έκανε στις 21 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ δόθηκαν, επίσης, διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα έχει προωθηθεί προς υλοποίηση. Το ίδιο, δε, συνέβη και στις επόμενες συνομιλίες με το γραφείο Προέδρου.

Ωστόσο, σήμερα, έναν σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφή, δεν έχει γίνει καμία καταβολή οδηγώντας τους παραγωγούς σε απελπισία ενώ πλέον έχουν στραφεί κατά του ΕΛΓΑ  με εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Συμπερασματικά, στην νέα ερώτηση της κ. Βέττα – τρίτη κατά σειρά για το ίδιο θέμα - τίθενται τα εξής ζητήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

1.   Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης από τον ΕΛΓΑ για τους παγετούς του 2021; Με ποια διαδικασία;

2.   Θα αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές;

3.   Τι απαντάτε σε όσους αναφέρουν ότι δεν έχει προωθηθεί το αίτημα αποζημίωσης προς τις αρμόδιες, εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες; Παρακαλώ καταθέστε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την διεκπεραίωση του αιτήματος από τα αρμόδια Υπουργεία.

4.   Γιατί, στο μεταξύ, δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές ώστε να δοθεί μια ανάσα στους παραγωγούς;

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

Προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τον παγετό του 2021;»

Στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου του 2021 εκδηλώθηκαν έντονα φαινόμενα παγετού στην Π.Ε. Κοζάνης (με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός), με έμφαση, εκτός των άλλων, στην περιοχή της Εορδαίας και ειδικότερα τις κοινότητες Πύργων, Μεσόβουνου, Κομνηνών, Πεντάβρυσου κ.α. με συνέπεια τις ολοκληρωτικές ζημιές σε ευαίσθητες δενδροκαλλιέργειες και ιδιαίτερα σε κεράσια και μήλα.

Στις 22.4.2021 κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση, ευρύτερα για την περιοχή, επισημαίνοντας ότι η καταστροφή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη προστατευτικά εργαλεία και χρειαζόταν ενεργοποίηση και χρήση όλων των πρόσφορων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Παράλληλα, ζητούσα να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να διεκπεραιωθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να βρεθεί μια λύση για την αποζημίωση του 100% της ζημιάς, χωρίς την αγκίστρωση στα περιορισμένα όρια που θέτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Στην απάντηση του ΕΛΓΑ (27.4.21) στην ερώτηση μου, υπήρξε η εξής αναφορά: «Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες δεν ευρίσκοντο σε καλυπτόμενο στάδιο αλλά ενδεχομένως δεν εντάσσονται σε προγράμματα ΚΟΕ θα αναζητηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση τους σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτείας με σκοπό να καταβληθούν και για αυτές τις ζημιές οι σχετικές αποζημιώσεις χωρίς εξαιρέσεις βάσει της κείμενης νομοθεσίας»

Παράλληλα, γινόταν παραπομπή σε δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων που ανέφερε ότι: «Θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του».

Τέλος, στην απάντηση γινόταν μνεία ότι υπήρχε επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας με αίτημα την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) με στόχο την ανακούφισή των συνεπειών για τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς με γενικό στόχο την ενεργοποίηση κονδυλίων για την στήριξη τους.

Ωστόσο, το δίκαιο αίτημα των παραγωγών και, συγκεκριμένα, των κοινοτήτων του άξονα Μεσόβουνου – Πύργων – Κομνηνών - Πεντάβρυσου δεν ικανοποιήθηκε.

Σε συνάντηση μου με τον Προέδρο του ΕΛΓΑ στις 21 Οκτωβρίου 2021, επανέφερα ξανά το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων στις όψιμες καλλιέργειες κερασιού και άλλων δεντροκαλλιεργειών σε αυτές ειδικά τις περιοχές, ενώ υπήρξε διαβεβαίωση ότι το αίτημα προωθείται και διεκπεραιώνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι ίδιες διαβεβαιώσεις δίνονταν, έκτοτε, στις απανωτές επικοινωνίες με την Διοίκηση του ΕΛΓΑ. Σήμερα, έναν χρόνο σχεδόν μετά τις καταστροφές, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για αυτούς τους παραγωγούς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αποζημιώσεις θα δίνονταν τάχιστα.

Η οργή και η απόγνωση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι κάτοικοι του Μεσόβουνου κατέθεσαν στις 24.1.22 εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας προς τον ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι το κάτωθι ερώτημα, αναφορικά με τα διαφορετικά κριτήρια καταγραφής και αποζημίωσης σε άλλες περιοχές: «Μήπως η αποζημίωση από τον παγετό σε αυτές τις περιοχές, έχει να κάνει με το γεγονός της καλλίτερης πρόσβασης στα κέντρα εξουσίας;»

Τέλος, καταγράφεται ότι δίνονται υποσχέσεις, που μένουν ανεκπλήρωτες για αποζημίωση από κονδύλια της ΕΕ, ενώ κατά καιρούς, υπάρχουν διαβεβαιώσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμών, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνεται η ελάχιστη καταβολή.

Επειδή η καταστροφή που έχει προκληθεί στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ολοκληρωτική, με τη συνολική ζημιά να ξεπερνά το 70% της παραγωγής,

Επειδή εδώ και έναν χρόνο υπάρχουν διαβεβαιώσεις που δεν γίνονται πράξη για την αποζημίωση των παραγωγών με τις όψιμες καλλιέργειες,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης από τον ΕΛΓΑ για τους παγετούς του 2021; Με ποια διαδικασία;

2. Θα αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές;

3. Τι απαντάτε σε όσους αναφέρουν ότι δεν έχει προωθηθεί το αίτημα αποζημίωσης προς τις αρμόδιες, εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες; Παρακαλώ καταθέστε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την διεκπεραίωση του αιτήματος από τα αρμόδια Υπουργεία.

4. Γιατί, στο μεταξύ, δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές ώστε να δοθεί μια ανάσα στους παραγωγούς;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael