Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πως χρησιμοποιείται ο Μεγάλος Αγιασμός το υπόλοιπο έτος

Πως χρησιμοποιείται ο Μεγάλος Αγιασμός, που όλοι πήραμε 5 και 6 Ιανουαρίου από την Εκκλησία, το υπόλοιπο έτος.

Ο Μεγάλος Αγιασμός που όλοι πήραμε σήμερα από τους Ιερούς Ναούς, φυλάσσεται κατ’ οίκον προς εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών.

Αυτό αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της Ακολουθίας: «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον» καθώς επίσης και στον λόγο του Ι. Χρυσοστόμου ο οποίος γράφει σχετικά: «κατά την εορτή αυτή όλοι παίρνουν το αγιασμένο νερό στο σπίτι τους και το φυλάνε ολόκληρο τον χρόνο».

Ο Μέγας Αγιασμός σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υποκαταστήσει τη μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Κυρίου στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δεν θεωρείται υποκατάστατο, ούτε όμοιο και ισότιμο.

Γι’ αυτούς που τον πίνουν γιατί δεν μπορούν να μεταλάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ας νηστεύουν όσο ορίσει σε αυτούς ο πνευματικός τους. Τέλος όσοι εκτάκτως πίνουν από το Μεγάλο Αγιασμό, που φυλάσσουν στο σπίτι τους, σε ώρες ασθενειών και κινδύνων μετά ή άνευ νηστείας, ας μην υστερούν στην πνευματική νηστεία «απέχοντες από παντός μολυσμού σαρκός τε και πνεύματος, επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβω Θεού».

Με τον Μεγάλο Αγιασμό έχουμε ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο – φάρμακο, διδόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τον ραντισμό (ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ) ή την πόση του εκδιώκονται από τις καρδιές μας αλλά και από κάθε τόπο τα πονηρά πνεύματα, οι δαιμονικές φαντασίες και οι αισχροί λογισμοί, θεραπεύονται ή ανακουφίζονται άνθρωποι με ασθένειες και δίδεται ψυχική και σωματική υγεία.

Μόνο δύο ημέρες (5 και 6 Ιανουαρίου) το χρόνο ο Μέγας Αγιασμός ρίπτεται στο έδαφος και ραντίζεται και αυτό, για να αγιασθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμεθα εμείς οι άνθρωποι.

Εξυπακούεται πως στο σπίτι, διατηρούμε τον Αγιασμό (Μικρό ή Μεγάλο) στο εικονοστάσιο, όπου καίει κανδήλα και πως τα μέλη της οικογενείας αυτής επιμελώς θα αποφεύγουν τις αφορμές και αιτίες της αμαρτίας που φυγαδεύουν την θεία χάρη.

Προσοχή λοιπόν τόσο στη φύλαξη όσο και στη χρήση του Μεγάλου Αγιασμού, να γίνεται με την ευλογία του πνευματικού μας και με κατάνυξη, για το υπόλοιπο της νέας χρονιάς.

 

orthodoxia.online

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael