Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών παρά τις επιδοτήσεις

Νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ενεργειακό χρηματιστήριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στα 235,38 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες χονδρεμπορικής που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια λιανικής, προκαλώντας νέες αυξήσεις στο τελικό κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρισκόταν περίπου 7 ευρώ/MWh κάτω, στα 228,87 ευρώ/MWh. Έτσι η λιανική τιμή του ρεύματος από τα 28 – 29 σεντς/KWh το Νοέμβριο, ανεβαίνει το Δεκέμβριο στα 30 – 31 σεντς/KWh.

Πρακτικά ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 600 κιλοβατώρων τον Νοέμβριο θα πληρώσει επιπλέον 80 ευρώ σε σχέση με πέρσι μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης και τον Ιανουάριο επιδοτώντας τα οικιακά τιμολόγια με 157 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται οτι θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2εκ παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh
Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh
Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης.
H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.
Ηλεκτρική ενέργεια - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά) Τιμολόγια
Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).
Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh.
Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα βάρη

Οι προμηθευτές ρεύματος στην Ελλάδα μετακυλίουν το τελικό κόστος ενέργειεας μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής και οι πρασαυξήσεις αυτές δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Τον Νοέμβριο για παράδειγμα το τελικό κόστος εκκαθάρισης έφτασε στα 295,93 εκ. ευρώ η μεγαβατώρα από τα 229 ευρ΄ώ και στα 316,4 ευρώ τον Δεκέμβριο από τα 235 ευρώ.

Ο καταναλωτής στην Ελλάδα, καλείται να πληρώσει βάρη και κόστος για το οποίο δεν ευθύνεται, Αρκεί να αναφερθεί πως στην Ευρώπη μόνο ενα ποσοστί 20-25% της λιανικής επηρεάζεται από τις τιμές τις διακυμάνσεις της χονδρικής.

 

dikaiologitika.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael