Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης λόγω των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους στα νοσοκομεία

 Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα: «Οι σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους προκαλούν μεγάλους κίνδυνους στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης».

Στην ερώτηση καταγράφεται το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει το Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην κάλυψη των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων σε αυτή την απαραίτητη ειδικότητα για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, το Μαμάτσειο διαθέτει μόνο έναν αναισθησιολόγο για τη Μ.Ε.Θ. και έναν για την οικεία Διεύθυνση, γεγονός που αφήνει το νοσοκομείο χωρίς την αναγκαία αυτή ειδικότητα για περίπου 10-12 μέρες το μήνα, ενώ στο Μποδοσάκειο υφίσταται μόνος ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος προφανώς δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνος του τις ανάγκες του Νοσοκομείου, γεγονός που οδηγεί, όπως και στην περίπτωση της Κοζάνης, στην υιοθέτηση άλλων λύσεων, όπως την έκτακτη διάθεση αναισθησιολόγων από άλλες δομές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή τη σύναψη εξωτερικών συμβάσεων με ιδιώτες.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής, ενώ έχουν ήδη παρατηρηθεί περιστατικά, όπου οι ελλείψεις προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε συμπολίτες μας που έχρηζαν άμεσης ιατρικής φροντίδας και δεν μπόρεσαν να την λάβουν λόγω των σοβαρών κενών στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, οχυρώνεται πίσω από την ισχνή, πλέον, δικαιολογία ότι οι διαγωνισμοί για την πλήρωση των ιατρικών ειδικοτήτων είναι άγονοι, αντί να θεσπίζει ειδικά κίνητρα προσέλκυσης υποψηφίων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν, στα χαρτιά τουλάχιστον, υφίσταται ρήτρα δίκαιης μετάβασης, δηλαδή πλεονεκτικότερης αντιμετώπισης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα:

1.     Πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας;

2.     Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της περιοχής;

3.     Προτίθεται να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στο ΕΣΥ της ΠΕ Κοζάνης, δεδομένης και της υπεσχημένης βούλησης της κυβέρνησης για την εφαρμογή ρήτρας δίκαιης μετάβασης;

4.     Σε συνέχεια της προηγούμενης, σε ποιες περιπτώσεις έχετε ενεργοποιήσει τη ρήτρα σε προκηρύξεις, διαγωνισμούς σε τομείς αρμοδιότητάς σας; Παρακαλώ καταθέστε τα απαραίτητα έγγραφα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Οι σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους προκαλούν μεγάλους κίνδυνους στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης»

Η Π.Ε. Κοζάνης, σε όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, υφίσταται τις συνέπειες από την υποστελέχωση, την ολιγωρία και την απαξίωση του Ε.Σ.Υ. από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι η περιοχή βίωσε τα σκληρότερα και πιο μακρόχρονα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την εμμονική και ιδεοληπτική στάση ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του covid-19, θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα είχε παραδειγματιστεί για την αναγκαιότητα ενός κραταιού δημοσίου συστήματος Υγείας και θα είχε εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις της για την στελέχωση των δομών της περιοχής με εξειδικευμένο ιατρικό, επικουρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Δυστυχώς, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό και η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται αντιμέτωπη με τα επίχειρα αυτής της εγκατάλειψης. Συγκεκριμένα, τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, το Μαμάτσειο της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας, βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες.

Ενδεικτικά, το πρώτο νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν αναισθησιολόγο για τη Μ.Ε.Θ. και έναν για την οικεία Διεύθυνση, γεγονός που αφήνει το νοσοκομείο χωρίς την απαραίτητη αυτή ειδικότητα για περίπου 10-12 μέρες το μήνα, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται ο εντατικολόγος του νοσοκομείου για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν σε αυτό τον τομέα.

Αντίστοιχα, στην Πτολεμαΐδα υφίσταται μόνος ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος προφανώς δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνος του τις ανάγκες του Νοσοκομείου, γεγονός που οδηγεί, όπως και στην περίπτωση της Κοζάνης, στην υιοθέτηση άλλων λύσεων, όπως την έκτακτη διάθεση αναισθησιολόγων από άλλες δομές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή τη σύναψη εξωτερικών συμβάσεων με ιδιώτες.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη κατάσταση, με τις πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες της περιοχής

καθώς γίνονται εφημερίες με το νοσοκομείο ακάλυπτο από αναισθησιολόγο (ή με την έσχατη λύση της μετακίνησης αναισθησιολόγων από κοντινά νοσοκομεία), ενώ ήδη έχουν προκύψει σημαντικά περιστατικά που δεν έτυχαν της δέουσας ιατρικής αντιμετώπισης και φροντίδας.

Ενδεικτικά, σας παραθέτω δύο μόνο περιπτώσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη της Π.Ε. Κοζάνης: Η μια περίπτωση αφορά έναν δεκαεξάχρονο συμπολίτη μας που χρειάστηκε να κάνει μια επείγουσα επέμβαση. Ωστόσο δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος στο Μαμάτσειο, γεγονός που οδήγησε στην εθελοντική συνδρομή ενός συνταξιούχου αναισθησιολόγου ο οποίος βοήθησε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού και την ίαση του ασθενή.

Ένα δεύτερο περιστατικό, αφορά μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και στην οποία διαπιστώθηκε, στην εορταστική περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ότι το έμβρυο της έχει πεθάνει. Ωστόσο το απαραίτητο χειρουργείο, όπως η ίδια καταγγέλλει, δεν μπορούσε να γίνει πριν τις 10 Ιανουαρίου καθότι δεν υπήρχε αναισθησιολόγος στο Μαμάτσειο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού μεσολάβησε μια μεγάλη ταλαιπωρία με επίσκεψη και στο Μποδοσάκειο, να αναγκαστεί να προσφύγει σε ιδιωτική δομή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό της προϋπολογισμό, αλλά και τη ρήξη της σχέσης εμπιστοσύνης με το ΕΣΥ.

Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, ότι προκηρύσσονται θέσεις που δεν καλύπτονται, δεν μπορεί να σταθεί πλέον στη βάσανο της κριτικής, ούτε να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της περιοχής.

Αφενός, η κυβέρνηση όφειλε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων που έχουν καλυφθεί και αφετέρου, θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία για την παροχή μιας δέσμης μέτρων που θα έκανε πιο δελεαστική την υποβολή ενδιαφέροντος από τους ιατρούς της χώρας για την κάλυψη των θέσεων στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Πόσο μάλλον δε, όταν, τουλάχιστον στα χαρτιά, υφίσταται η ρήτρα δίκαιης μετάβασης, ήτοι της πλεονεκτικότερης αντιμετώπισης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση.

Επειδή η έλλειψη αναισθησιολόγων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης, τόσο στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, όσο και στην τακτική καθημερινή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Επειδή η Δυτική Μακεδονία υφίσταται τα επίχειρα από την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση, ενώ δεν έχει ωφεληθεί καθόλου από την υπεσχημένη ρήτρα μετάβασης.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της περιοχής;

3. Προτίθεται να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στο ΕΣΥ της ΠΕ Κοζάνης, δεδομένης και της υπεσχημένης βούλησης της κυβέρνησης για την εφαρμογή ρήτρας δίκαιης μετάβασης;

4. Σε συνέχεια της προηγούμενης, σε ποιες περιπτώσεις έχετε ενεργοποιήσει τη ρήτρα σε προκηρύξεις, διαγωνισμούς σε τομείς αρμοδιότητάς σας; Παρακαλώ καταθέστε τα απαραίτητα έγγραφα.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια