Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σωματείου Εργαζομένων στις εργολαβίες: Απόλυση του Προέδρου – Αιτήματα εργαζομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Θεσσαλονίκη, 10/01/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Απόλυση του Προέδρου – Αιτήματα εργαζομένων

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εργολαβικών ΑΠΘ απολύθηκε από το πανεπιστήμιο την 1η του Γενάρη. Ενημερώθηκε από τον εργολάβο ότι σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΑΠΘ αποφασίστηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του. Το «κουσούρι» του συναδέλφου δεν ήταν ούτε η απροθυμία στη δουλειά ούτε η ανεπάρκεια. Ήταν ότι προσπαθούσε να οργανώσει τους συναδέλφους εργολαβικούς, να τους πείσει ότι συλλογικά και οργανωμένα μπορούν να προστατευτούν από της αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, ήταν τελικά ότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου.

Παρόλο που η απόφαση του Δικαστηρίου τον ορίζει Πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία και η διοίκηση του ΑΠΘ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομιμότητα που υποτίθεται ότι τηρούν ευλαβικά, καταπατούν ακόμα και αυτή την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία που προστατεύει τους εκλεγμένους και τα ιδρυτικά μέλη ενός σωματείου από απόλυση, και ανακοινώνουν στον συνάδελφο πρωτοχρονιάτικα ότι απολύεται!

Άλλωστε και όταν εφαρμόζουν τον νόμο, την ίδια στόχευση έχουν: αξιοποιούν το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις – με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Νόμο Χατζηδάκη - στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και στην περιστολή δικαιωμάτων, στην δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Δεν θα τους περάσει. Οι εργάτες ξέρουν να παλεύουν, ξέρουν να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους και τις κατακτήσεις τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους εργολαβικούς να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου, τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων του Πανεπιστημίου, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία της πόλης να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην οργάνωση των εργαζομένων και στη συλλογική δράση.

Αποφασίζουμε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 13 Γενάρη στις 10 πμ, έξω από το ισόγειο του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ,

Απαιτούμε:

• Να παρθεί πίσω η απόλυση του Προέδρου της Προσωρινής Διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του σωματείου μας.

• Να αποδίδονται στους εργαζόμενους όλες οι προβλεπόμενες από την εργατική νομοθεσία παροχές (άδειες, επιδόματα άδειας και παιδιών, τριετίες προϋπηρεσίας) – η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να ελέγχει ως οφείλει τον ανάδοχο για την τήρηση των παραπάνω.

• Να χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας και ο απαραίτητος εξοπλισμός στους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι χώροι του τεχνικού συνεργείου και οι εγκαταστάσεις να είναι κατάλληλοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

• Η συμπεριφορά των προϊσταμένων / εποπτών να είναι η ενδεδειγμένη. Τιμωρητική διάθεση ή μειωτικές / τρομοκρατικές συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνονται ανεκτές.

• Να παρθούν πίσω οι απολύσεις του καλοκαιριού (τουλάχιστο 8 συνάδελφοί μας απολύθηκαν). 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                      Ο Γενικός Γραμματέας

Ευθυμιάδης Μάκης           Κατσούλης Νίκος

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael