Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Βηθλεέμ: Εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός

Τι είναι τα Χριστούγεννα…;

Τι είναι για εσάς τα Χριστούγεννα; Μια μεγάλη γιορτή με εκδρομές σε χιονισμένα τοπία, με τα στολισμένα δεντράκια και φωτάκια, τρώγοντας μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Η μήπως οι βόλτες στις εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες αγορές για ψώνια και τα πομπώδη μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης για τους αδικημένους όλης της γης…;

Αν και ο Ιησούς Χριστός είναι το κυρίαρχο πρόσωπο για το οποίο γίνεται αυτός ο παγκόσμιος οικονομικός και κοινωνικός πανζουρλισμός (ακόμη και χώρες μη Χριστιανικές γιορτάζουν), ωστόσο ελάχιστες αναφορές γίνονται σε Αυτόν και ειδικά για τη Γέννησή Του.

Οι παιδικές μας μνήμες περιλαμβάνουν την ταπεινή φάτνη, τα προβατάκια, το Θείο Βρέφος, τον Ιωσήφ και την Παναγία, τους Τρεις Μάγους, το Άστρο κ.α. 

Πως είναι άραγε σήμερα τα μέρη που διαδραματίστηκαν οι ιστορικές στιγμές του Χριστιανισμού; Και γιατί δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με το καταναλωτικό ντελίριο που βιώνουμε αυτές τις ημέρες; Γιατί απαξιώνουμε να γνωρίσουμε και να δούμε με τα μάτια την ψυχής, την ταπεινότητα και τη φτώχεια αυτού του τόπου;

Στη Βηθλεέμ… εκεί που συνέβησαν όλα…

Είχαμε την ευλογία να επισκεφτούμε και να προσκυνήσουμε τον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός στην πόλη Βηθλεέμ στην Παλαιστίνη και φυσικά τίποτα δε θυμίζει τα δυτικοευρωπαϊκά Χριστούγεννα που γνωρίζουμε… Μάλλον θα λέγαμε ότι εκεί κανείς δε γιορτάζει… Όλα είναι απλά, ταπεινά, φτωχικά και “φυλακισμένα”, αφού για να φτάσετε στη Βηθλεέμ θα πρέπει να περάσετε από το αυστηρό Check point των Ισραηλινών και δίπλα από πανύψηλα τείχη ( στους τουρίστες είναι πιο χαλαροί ).

Εκεί δεν έχει ούτε όμορφα τοπία με έλατα και να πέφτει απαλό χιόνι, ούτε γελαστούς Αγιοβασίληδες, ούτε λάμψη, ούτε κλίμα ευφορίας… Όλα είναι ξερά και άγονα… Εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, στέλνοντας το μήνυμα της ταπεινότητας και τίποτα άλλο… η κατάσταση δεν είναι μόνο δύσκολη. Είναι τραγική ειδικά για τους Παλαιστίνιους… Οι οποίοι αντιμετωπίζουν με όσο χιούμορ τους έχει μείνει, την πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή.

Η Βασιλική της Γέννησης

Ακόμη και η Βασιλική της Γέννησης δεν έχει κάτι εντυπωσιακό. Το δε σπήλαιο που γεννήθηκε ο Ιησούς και βρίσκεται κάτω από το Ιερό, είναι ακόμη πιο απλό και ταπεινό. Σε αυτό το σκοτεινό και στενό μέρος διαστάσεων 12,5 Χ 3,20 μέτρων, θα νιώσετε απίστευτα συναισθήματα. Θα δακρύσετε, θα πλημμυρίσει η καρδιά σας και η ψυχή σας από συγκίνηση, αλλά δεν θα μπορείτε να κατανοήσετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό… Κι ας μην έχει φώτα και δώρα..

Φωτίζεται μόνο από 53 κανδήλες ( 19 των Ορθοδόξων, 17 των Καθολικών και 17 των Αρμενίων. Στο σημείο της Γέννησης έχει τοποθετηθεί ασημένιο αστέρι, που αναγράφει με λατινική γραφή ” Εδώ γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός από την Παρθένο Μαρία”. Στο δεξιό μέρος του σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, όπου κατά την παράδοση η Παναγία τοποθέτησε το Θείο Βρέφος στα άχυρα για να ζεσταθεί. Το σπήλαιο ανήκει στους Ορθοδόξους, ενώ η Φάτνη στους Παπικούς. Στο Ναό της Γέννησης βρίσκεται και το σπήλαιο των Νηπίων όπου βρίσκονται τα 14.000 ιερά λείψανα των νηπίων που έσφαξε ο Ηρώδης. Εκεί είναι τα πραγματικά Χριστούγεννα, κι ας μην είναι όλα τόσο όμορφα και χαρούμενα. Κάποια στιγμή στη ζωή σας, πρέπει να προγραμματίσετε να πάτε και δεν θα χάσετε….

H πόλη της Βηθλεέμ 

Η Βηθλεέμ, Αραβ. بيت لحم (Μπαΐτ-Λαμ που σημαίνει “Πόλη του κρέατος” λόγω της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας), Εβραϊκά בית לחם (Μπέιτ-Λεχέμ, που σημαίνει “Οίκος Άρτου”), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ.

Τους τρεις πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού ήταν ένα μικρό και ασήμαντο χωριό. Τον 4ο αιώνα η Αγία Ελένη έκτισε πάνω στο σπήλαιο της Γέννησης του Κυρίου τον πρώτο ναό, ενώ με την αποχώρηση των Σταυροφόρων το 1187 το χωριό έπεσε σε παρακμή. Το 19ο αιώνα, η αύξηση των Χριστιανών προσκυνητών δίνει μια άλλη πνευματική και οικονομική ανασυγκρότηση. 

Σήμερα οι κάτοικοί της είναι Άραβες Ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι. Ελάχιστοι από τους περίπου 22.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και υπολογίζονται στους 2.000 περίπου. Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).

 

boardingpassport.com

φωτογραφίες eirinika.gr


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael