Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πλήρης αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση (Δούκα Τζάτζα) στη Σιάτιστα!

πηγη φωτογραφίας  https://georgegravas.webnode.gr/ 

Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ότι η εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Βοΐου προϋπολογισμού 1.932.942,98€ στην πρόσκληση 116, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014 -2020, για την χρηματοδότηση της πλήρης αποκατάστασης του Αρχοντικού Μανούση (Δούκα Τζάτζα) στην Σιάτιστα.

Εδώ φθάσαμε μετά από έναν τιτάνιο αγώνα επτά μηνών προκειμένου η μελέτη που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2017, να ωριμάσει ώστε να υποβληθεί η πρόταση στο τέλος του προηγούμενου έτους. Χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες συσκέψεων με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βρεθούν λύσεις και πολλές εργατοώρες από την ολιγομελή αλλά πολύ παραγωγική, όπως πάμπολλες φορές έχει αποδείξει, ομάδας που συγκροτεί η τεχνική υπηρεσία με το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου. 

Το έργο αναλύεται σε τρία υποέργα:
ΥΠΟΕΡΓΟ Α με τίτλο «Αποκατάσταση δομήματος Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα», προϋπολογισμού 932.542,98 Ευρώ με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
ΥΠΟΕΡΓΟ Β με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου και λοιπών διακοσμητικών ή λειτουργικών στοιχείων - υλικών του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα», προϋπολογισμού 980.000,00 Ευρώ με Φορέα Υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΥΠΟΕΡΓΟ Γ με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, με σκοπό την υποστήριξη της επιβλέπουσας υπηρεσίας στην υλοποίηση του ΥΠΟΕΡΓΟΥ - Α» προϋπολογισμού 20.400,00 Ευρώ.

Η ωρίμανση μιας πρότασης για την αποκατάσταση ενός μνημείου είναι αρκετά πολυπλοκότερη αυτής που απαιτείται για άλλα έργα αφού εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, ζητούνται πολλές εγκρίσεις ενώ και ως τεχνικό έργο είναι αρκετά σύνθετο και χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση τόσο κατά την μελέτη όσο και κατά την υλοποίηση.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο στο Αρχοντικό Μανούση, το μνημείο αυτό μαζί με τα αρχοντικά, Πούλκως, Μαλιόγκα (Αργυριάδη), Νεραντζόπουλου (Χατζηγιάννη – Σαχίνη), Τζώνου και Δίντσιου, τα διατηρητέα Δόλγκηρα και Τζώνου (προτάθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης του στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»), θα κάνουν γνωστή προς όλους την σαφή κατεύθυνση που έχει ο Δήμος για την ανάπτυξη του.

Από εκεί και πέρα απαιτείται η συστράτευση όλων για να σωθεί ότι μπορεί από τα υπόλοιπα μνημεία του τόπου μας, τα ιδιωτικά διατηρητέα.

 

 


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael