Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Φασολάδα κρεμώδης με λάδι κύμινου ή μαραθόσπορου

Μια καλοφτιαγμένη βελούδινη σούπα οσπρίων μπορεί να σερβιριστεί και στην έναρξη ενός επίσημου τραπεζιού.

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το αρωματικό λάδι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Αρωματικό λάδι

  1. Βάζουμε το λάδι και τους σπόρους κύμινου ή μάραθου σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μικρό τηγάνι.
  2. Βάζουμε το σκεύος σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι για 5 λεπτά, ώστε να απορροφήσει αρώματα από το μπαχαρικό. Δεν πρέπει το λάδι να τσιτσιρίσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, αδειάζουμε το περιεχόμενο του σκεύους στο μούλτι και χτυπάμε για λίγο.
  4. Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε από πολύ ψιλό σουρωτήρι.

Βελουτέ

  1. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το πράσο, το θυμάρι και νερό 6 φορές ο όγκος των φασολιών.
  2. Τα βάζουμε να βράσουν, χωρίς αλάτι, για περίπου 50' - 1 ώρα (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός) ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού.
  3. Προς το τέλος, τα αλατίζουμε.
  4. Σουρώνουμε τα φασόλια, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί τους. Πετάμε, όμως, το πράσο και το θυμάρι (αν έχουμε βάλει κλωνάρια).
  5. Βάζουμε τα φασόλια στο μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που κρατήσαμε.
  6. Τα πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά ζουμί, μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη σούπα, αλλά όχι πολύ πηχτή - δεν πρέπει να γίνει σαν πουρές.
  7. Μαζί με το ζουμί προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από το αρωματικό λάδι που φτιάξαμε και το ξίδι. Αν το μπλέντερ δεν χωράει όλη την ποσότητα των φασολιών, τότε κάνουμε τη διαδικασία σε 2 - 3 δόσεις.
  8. Σουρώνουμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια και φλούδια που δεν έχουν λιώσει. Αν η σούπα γίνει πιο αραιή από όσο θέλουμε, τη βάζουμε στην κατσαρόλα (που πρέπει να έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει) και την αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις ή μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν είναι πιο πηχτή και τα υγρά από την κατσαρόλα δεν φτάσουν, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.
  9. Σερβίρουμε την κρεμώδη φασολάδα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 κουτ. γλυκού από το αρωματικό λάδι που έχουμε φτιάξει (όσο περισσέψει το χρησιμοποιούμε άλλη φορά) και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
  10. Συνοδεύουμε τη φασολάδα με τραγανές αραβικές πίτες.

Τραγανές αραβικές πίτες

  1. Τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και τις τηγανίζουμε για λίγο σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές σαν τσιπς.
  2. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα της αρεσκείας μας.

Μυστικά

Μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε τη φασολάδα με τραγανές φέτες από προσούτο (κατά προτίμηση Ευρυτανίας) ή λούζα κυκλαδίτικη. Βάζουμε λεπτοκομμένες φέτες από το αλλαντικό σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και φουρνίζουμε για 7 - 8 λεπτά στους 180° C. Δεν χρειάζεται να τις ψήσουμε παραπάνω, κι ας βγουν μαλακές, καθώς, όταν στεγνώσουν, θα γίνουν όσο πρέπει τραγανές.

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael