Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι μέλισσες «ηχούν» τον τέλειο συναγερμό όταν δέχονται επίθεση από σφήκες


Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε νέο αμυντικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες όταν δέχονται επίθεση από γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες. Ουρλιάζουν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε ότι οι μέλισσες εκπέμπουν μια «μαζική έκκληση για συλλογική άμυνα» ενάντια στις σφήκες. Ονομάζεται «φλογέρα κατά των αρπακτικών. Μοιάζει με κραυγές βοήθειας, φόβου και πανικού από πρωτεύοντα θηλαστικά, πουλιά και σουρικάτες». 

Οι μέλισσες παράγουν τον ήχο δονώντας τα φτερά ή τον θώρακά τους, ανυψώνοντας την κοιλιά τους και εκθέτοντας έναν αδένα για να απελευθερώσει μια φερομόνη.

«Σε ταράζει όταν το ακούς», λέει η εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης, Χέδερ Ματίλα. «Χαρακτηρίζεται από ξαφνικούς ήχους υψηλής έντασης που αλλάζουν απρόβλεπτα σε συχνότητα – είναι αρκετά τραχείς και θορυβώδεις».

Σύμφωνα με τη έρευνα, οι ρυθμοί σήματος αυξάνονται επτά έως οκτώ φορές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Εκτός από τον συναγερμό που ηχούν κατά των θηρευτών, οι μέλισσες καταφεύγουν σε «κηλίδες κοπράνων» - έναν αμυντικό μηχανισμό στον οποίο συλλέγουν τα περιττώματα των ζώων τα οποία τοποθετούν στην είσοδο των κυψελών τους για να αποτρέψουν τις σφήκες.

Άλλα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την «μπάλα», όπου οι μέλισσες σχηματίζουν μια μπαλά γύρω από την σφήκα την οποία πνίγουν δονώντας τους μύες των φτερών τους. Η θερμότητα που δημιουργείται από τους κραδασμούς, η οποία μπορεί να φτάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν οι μέλισσες, μπορεί να σκοτώσει μία σφήκα σε 30 λεπτά. 

Οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες μπορούν να καταστρέψουν μια κυψέλη μελισσών σε ώρες, τρώγοντας προνύμφες και αποκεφαλίζοντας μέλισσες κάτι που οι επιστήμονες αποκαλούν «σφαγή». Στη συνέχεια ταΐζουν κομμένα μέρη του σώματος στα μικρά τους.

 

Πηγή: The Guardian

huffingtonpost.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?

hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael