Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΚΚΕ: Προβλήματα στη λειτουργία στο ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο» και στο ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» λόγω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία στο ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο» εξαιτίας ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό βασικών ειδικοτήτων στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, που καλύπτει μεγάλα γεωγραφικά όρια, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας που διαχρονικά ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οξύνθηκε με τραγικό τρόπο μέσα στην πανδημία, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής αλλά και των υγειονομικών που εργάζονται στο Νοσοκομείο.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα των τραγικών ελλείψεων αποτελούν τα παρακάτω.

Από τους αναισθησιολόγους, ειδικότητα ζωτικής σημασίας, υπάρχουν μόλις δύο, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ Covid. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να μην καλύπτεται συνεχόμενα όλες τις μέρες της εβδομάδας. Επιπλέον αναβάλλονται ή καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν αναβληθεί, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου. Από αυτή την έλλειψη, επίσης, επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής και τίθεται ζήτημα ασφάλειας των εγκύων και επίτοκων σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε ημέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο.

Επιπλέον, ένα χρόνο σχεδόν τώρα οι μαίες στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ασκούν αλλότρια καθήκοντα και εκτίθενται σε επαγγελματικό κίνδυνο, καθώς καλούνται να εκτελέσουν χρέη νοσηλευτριών, χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα. Ειδικότερα δε, κατά το 3ο κύμα, η Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική μετατράπηκε πλήρως σε Παθολογική χωρίς ωστόσο να καλυφθεί από το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, κατάσταση που έως σήμερα δεν έχει πλήρως εξομαλυνθεί και ενδεχομένως να οξυνθεί με την έξαρση της πανδημίας.

Η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με μόλις δύο μόνιμους παθολόγους και δύο παθολόγους με μπλοκάκι. Ουσιαστικά η κλινική έχει μετατραπεί σε κλινική Covid. Τα παθολογικά εκτός covid περιστατικά πηγαίνουν στη Χειρουργική Κλινική, ενώ σε περίπτωση πληρότητας της Χειρουργικής, αξιοποιείται και η Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική. Τα ΤΕΠ στις εφημερίες είναι ακάλυπτα από γιατρούς ειδικοτήτων. Για τις ανάγκες εφημεριών καλούνται γενικοί γιατροί από την ΠΦΥ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες δομές ΠΦΥ. Η κατάσταση δε έχει επιβαρυνθεί από την έλλειψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που κορυφώθηκε με τις αναστολές των υγειονομικών. Ο ελάχιστος αριθμός του εναπομείναντος προσωπικού, που έχει εξουθενωθεί εργασιακά, καλείται να καλύψει τις βάρδιες σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι η Ορθοπεδική κλινική δεν λειτουργεί πλέον λόγω των κενών θέσεων σε γιατρούς.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα η κυβέρνηση ώστε να:

· Να καλυφθούν τα κενά όλων των ειδικοτήτων, στο ΓΝ Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ», σε ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών;

· Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εύρυθμη λειτουργία και την αναβάθμιση των κλινικών και των μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή; 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» λόγω ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ», λειτουργεί βασιζόμενο στην αυταπάρνηση, στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία του προσωπικού, που έχουν φθάσει στα όριά τους. Για την κατάσταση αυτή, ευθύνεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης που διαχρονικά υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οξύνθηκε με τραγικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας. Είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την υγεία του λαού.

Συγκεκριμένα η κατάσταση έχει ως εξής:

Þ Οι αναισθησιολόγοι, ειδικότητα ζωτικής σημασίας, δεν επαρκούν. Υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος για όλο το νοσοκομείο, ούτε για τα επείγοντα περιστατικά, (τροχαία, ανακοπές κ.α), ούτε για επείγοντα χειρουργεία, ούτε για διακομιδές, αλλά ούτε για επείγουσες διασωληνώσεις στα τμήματα πχ κλινικές covid-19. Είναι αξιοσημείωτη η αυτοθυσία ιατρών που εργάζονται εκτός εφημερίας.

Þ Οι προσωρινές μετακινήσεις μέχρι τέλους του χρόνου ειδικευόμενων ιατρών από τα κέντρα υγείας για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, πρόβλημα που αναδείξαμε με την 9061/16-9-2021 ΕΡΩΤΗΣΗ η οποία δεν έχει απαντηθεί, μπορεί να μπάλωσε προσωρινά το πρόβλημα λειτουργίας του ΤΕΠ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έλυσε, ενώ δημιούργησε επιπλέον κενά στην ΠΦΥ.

Þ Η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχει δεχτεί δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί σε περιστατικά covid-19 σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου. Για τα προβλήματα δε , γενικότερα, στη λειτουργία της κλινικής τόσο σε περιστατικά covid όσο και για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας, για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία της κλινικής , αναδείξαμε με την 1472/10-2-2021 ΑΝΑΦΟΡΑ επιστολής των ιατρών της συγκεκριμένης κλινικής, χωρίς επίσης να έχει απαντηθεί. Επιπλέον έχουν γίνει έγγραφα επισφαλών εφημεριών της Παθολογικής λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, καθώς για ολόκληρη την Παθολογική και ανεπτυγμένες πάνω από 44 κλίνες covid-19 τυχαίνει να εφημερεύει ένας ιατρός. Επίσης εδώ και μήνες τα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής παραμένουν κλειστά και σε συνδυασμό με τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Þ Επίσης έχει σταματήσει η έρευνα και η συμμετοχή σε αρκετά προγράμματα λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης χρόνου του επιστημονικού προσωπικού.

Þ Το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δουλεύει στα όρια του καθώς ισχύει η αναστολή των αδειών. Πάνω από 30 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Þ Όποιες λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτιο του 2022, ενώ στην καθαριότητα αφορά συμβασιούχους με ΣΟΧ που λήγουν τέλος του χρόνου. Οι διαγωνισμοί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αποβαίνουν κατά κανόνα άγονες εξαιτίας κυρίως του μικρού αριθμού ιατρών που ζητούν, σε σχέση με αυτόν που απαιτείται, για την πλήρη στελέχωση μιας κλινικής

Þ Επιπλέον παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες και αργίες του προσωπικού από τον Αύγουστο.

Με βάση τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία στην περιοχή, ότι το ΓΝ Πτολεμαΐδας είναι Νοσοκομείο Αναφοράς, δέχεται δε περιστατικά covid και από άλλες ΠΕ ακόμη και εκτός Δυτικής Μακεδονίας, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνησή του, ώστε:

· Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ;

· Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των άλλων ειδικοτήτων που απαιτούνται καθώς επίσης να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί-συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται;

· Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας


 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael