Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Με λαμπρότητα γιόρτασε η Σιάτιστα τα 109α ελευθέριά της (φωτο-βίντεο)

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Σιάτιστα η εκατοστή ένατη επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό


Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου παιάνιζε εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις 8 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου πλαισιωμένο τους Ιερείς της Μητροπόλεως, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Δήμαρχος Βοϊου Χ. Ζευκλής εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα απελευθέρωσης της πόλης.

Στις 11:00 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας. 


Η κατάθεση έγινε από τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από την Φιλαρμονική Σιάτιστας.

 

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα Γκραντίστι, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, πλαισιωμένο από τους ιερείς της Μητροπόλεως, με την παρουσία των τοπικών αρχών, Κρήτες και  πλήθους κόσμου. 

Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, ο δρόμος προς το ύψωμα Γκραντίστι, ονομάστηκε Γεωργίου Καπιτσίνη, του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

     Γ.Γ. Siatista-Info

Δείτε το βίντεο του
Siatista-Info:
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια