Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σεισμός: Αυτά είναι τα σημαντικότερα ρήγματα στην Ελλάδα


Όταν προκαλούν μεγάλο σεισμό τα ρήγματα του ηπειρωτικού ελλαδικού χώρου, αυτοί κυμαίνονται μεταξύ 6-6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Πρώτος στην Ευρώπη και έβδομος στον κόσμο σε σεισμικότητα κατατάσσεται ο ελλαδικός χώρος, ο οποίος είναι διάσπαρτος από ρήγματα τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο του. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ενεργό, ωστόσο τα περισσότερα παρουσιάζουν μεγάλη περιοδικότητα, ακόμη και εκατοντάδων ετών, στην πρόκληση σεισμών.

Όταν προκαλούν μεγάλο σεισμό τα ρήγματα του ηπειρωτικού ελλαδικού χώρου, αυτοί κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 6-6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκαλούν αρκετές ζημιές σε τοπικό επίπεδο. Τα υποθαλάσσια ρήγματα είναι μεγαλύτερα, δίνουν ισχυρότερους μεγάλους σεισμούς (μέχρι και 7,5 Ρίχτερ), ωστόσο, λόγω της μεγάλης απόστασής τους από κατοικημένες περιοχές και πολλές φορές εξαιτίας του μεγάλου εστιακού τους βάθους, συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες καταστροφές. 

Στη Δυτική Μακεδονία σημαντικό ρήγμα αλλά με περίοδο επανάληψης στην εμφάνιση σεισμών τουλάχιστον τα 300 χρόνια, θεωρείται αυτό νοτίως των Γρεβενών. Αυτό έδωσε και το σεισμό της Κοζάνης στις 13 Μαΐου 1995, οποίος ήταν έντασης 6,1 βαθμών.  Στην ίδια περιοχή πιο ενεργά θεωρούνται τα ρήγματα βορειότερα της Καστοριάς, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά και στην περιοχή της Κορυτσάς, των οποίων οι μεγάλοι σεισμοί φτάνουν μέχρι τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η πλειοψηφία των σεισμών που προκαλούν, έχουν ενδιαφέρον κυρίως για τους επιστήμονες και ο κόσμος τους ξεχνάει γρήγορα...

 

η συνέχεια στο Εθνος

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael