Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Άμεση ανάγκη για αύξηση της επιδότησης θέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης για την περίοδο 2021-22

«Καλλιόπη Βέττα: Η ενεργειακή φτώχεια και η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην Π.Ε. Κοζάνης είναι βέβαιη, αν δεν δοθεί ουσιαστική αύξηση στην επιδότηση θέρμανσης - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Άμεση ανάγκη για αύξηση της επιδότησης θέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης για την περίοδο 2021-2022».

Στην ερώτηση η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που έγινε  από την κ. Βέττα στις 6 Οκτωβρίου για την ανάγκη ενίσχυσης των χρηστών τηλεθέρμανσης γίνεται, αρχικά, αναφορά στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και τον μακρύ χειμώνα που υπάρχει στην περιοχή, συνέπεια του οποίου είναι η ανάγκη για αυξημένη χρήση σε όλα τα είδη θερμαντικών καυσίμων (πετρέλαιο, ξυλεία, πέλλετ κλπ).

Στη συνέχεια, καταγράφεται η πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που μπορεί να φτάσει το 40% της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες στους προϋπολογισμούς των κατοίκων και θα εκτοξεύσει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, όπως και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόσφατη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την βούληση της να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Τέλος, αφού γίνεται παράθεση των στοιχείων που τεκμηριώνουν την απαξίωση των αρμόδιων Υπουργείων προς τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς δεν απάντησαν καν στις ερωτήσεις για το ίδιο θέμα που είχε θέσει πέρυσι η κ. Βέττα, τίθενται τα ερωτήματα:

1.  Προτίθεστε να αυξήσετε την επιδότηση για την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης -και για όλα τα είδη θερμαντικών καυσίμων- λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει εξαιτίας και της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της ακρίβειας σε όλους τους τομείς;

2.  Ποια μέτρα έχετε υλοποιήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας;

-------------------

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη για αύξηση της επιδότησης θέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης για την περίοδο 2021-2022»

Στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης λόγω ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών σημειώνονται, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μερικές από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα εκκινούν πολύ νωρίς, από τις αρχές Οκτωβρίου και διαρκούν έως και τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου οι δαπάνες για την θέρμανση, τόσο των κατοικιών, όσο και των επαγγελματικών χώρων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό των πολιτών της ΠΕ Κοζάνης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι το βασικότερο μέσο θέρμανσης στις περισσότερες περιοχές, ιδιαίτερα στις ορεινές που δεν έχουν πρόσβαση στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, επιβαρύνεται, ως γνωστόν, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ η ακρίβεια που είναι ήδη αισθητή θα κάνει ακόμη πιο δυσβάσταχτο το έξοδο για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 40% από πέρυσι και η τιμή του να ξεπεράσει τα 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης προσθέτουν ακόμα περισσότερα βάρη στα νοικοκυριά, πλήττοντας αναπόφευκτα και τους χρήστες άλλων θερμαντικών καυσίμων (ξύλο, pellet κ.λπ.).

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., συναισθανόμενος την όξυνση της ενεργειακής κρίσης για τα οικονομικά των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατέθεσε τροπολογία στις 28 Σεπτεμβρίου για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου, ωστόσο, η κυβέρνηση την απέρριψε, δημιουργώντας ένα ζοφερό σκηνικό για τον επερχόμενο χειμώνα.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης της επιδότησης, πρέπει να σημειωθεί το εξής: Σε ερώτηση που είχα καταθέσει πέρυσι για τον ίδιο θέμα στον Υπουργό Οικονομικών (ΑΠ 2095/25.11.2020) η απάντηση που έλαβα ήταν σχεδόν εκτός θέματος, αφού αναφερόταν ιδίως στην στήριξη των επιχειρήσεων της ΠΕ Κοζάνης λόγω Covid-19 (επιδότηση ενοικίου) και στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην ΠΕ Κοζάνης, ενώ για το επίμαχο ζήτημα αύξησης της επιδότησης θέρμανσης στην ΠΕ Κοζάνης ο Υπουργός Οικονομικών θεώρησε αρμοδιότερο να απαντήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο οποίο κοινοποίησε την ερώτηση.

Ωστόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας δεν απάντησε καν στην συγκεκριμένη ερώτηση, παρότι γνώριζε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, η οποία, μεταξύ άλλων, ταλανίζεται από πολύ υψηλή ανεργία, ενώ οι συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Επειδή η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά μια ολόκληρη περιοχή που έχει συνεισφέρει αποφασιστικά στον εξηλεκτρισμό της χώρας,

Επειδή θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, τόσο σε γενικότερο επίπεδο, όσο ειδικότερα στον τομέα της θέρμανσης για την στήριξη και την ανακούφιση των κατοίκων που υφίστανται μια ανάλγητη κυβερνητική πολιτική σε πολλά επίπεδα,

Επειδή η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου,

Επειδή οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την χώρα και το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά, παράλληλα με την ακρίβεια που ήδη τα πλήττει σε άλλους τομείς, οδηγεί σε υποβάθμιση της γενικότερης ποιότητας ζωής των κατοίκων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να αυξήσουν την επιδότηση για την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης -και για όλα τα είδη θερμαντικών καυσίμων- λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει εξαιτίας και της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της ακρίβειας σε όλους τους τομείς;

2. Ποια μέτρα έχουν υλοποιήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας; 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια