Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΕΛΣΤΑΤ-Σοκάρουν αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά τον Σεπτέμβριο-109% αύξηση στο αέριo

Σοκάρουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ακρίβεια στην χώρα, καθώς ανέβηκε η τιμή σε πολλά βασικά προϊόντα.

Απατηλή είναι η εντύπωση «αναπτυξιακού» πληθωρισμού που αφήνει η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2020.

Η αύξηση του 2,2% που έρχεται μετά το -2% του περυσινού Σεπτεμβρίου, δεν αφορά ουσιαστικά παρά μόνο την εισαγόμενη εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, που επηρεάζει το κόστος παραγωγής, μεταφοράς αλλά και την θέρμανση (+108,5% στις τιμές του φυσικού αερίου, +28,9% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, +18,1% στις τιμές των καυσίμων κίνησης).

Αυτές οι αυξήσεις μετακυλίονται στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που σταθμίζονται. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τελικά τα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από τις τεράστιες αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες:

+21,1% στις τιμές των νωπών λαχανικών
+18,4% στην τιμή του ελαιόλαδου
+17,5% στις τιμές του κρέατος από αμνοερίφια
+7,9% στις τιμές των νωπών ψαριών

Αντίθετα, την ίδια ώρα ο εμπορικός κόσμος κάθε άλλο παρά «απολαμβάνει» αναπτυξιακό πληθωρισμό, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρά τις «κορώνες» των κυβερνητικών στελεχών, ο αποπληθωρισμός είναι παρών σε αρκετές περιπτώσεις (-2% στα λευκά είδη, 1,1,6% στις οικιακές συσκευές, -0,5% στις τιμές της ένδυσης/υπόδησης).

Δείτε αναλυτικά:


 


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael