Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γιατί αναβαίνει ξέφρενα το σκληρό σιτάρι


Πολλές είναι οι αιτίες για την φρενήρη άνοδο των σιτηρών

Η πρώτη είναι η χαμηλή παραγωγή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη (Γαλλία και Ιταλία). Η δεύτερη είναι η πολύ χαμηλή παραγωγή φέτος στον Κανάδά. Από τα 6,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι έπεσε φέτος λόγτω ξηρασίας και καύσωνα στα 3,8 εκατομμύρια τόνους. 

Ωστόσο ο ίδιος ο Καναδάς καταναλώνει ετησίως περί τους 600.000 τόνους μόλις και οι υπόλοιπες ποσότητες πάνε για εξαγωγή. Ωστόσο φέτος έχουν εκτοξευθεί και τα μεταφορικά κόστη από τα ναύλα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη μεταφορά σιτηρών από τον Καναδά στην Ευρώπη και την Αφρική. Έτσι η ζήτηση υπερισχύει κατά πολύ της προσφοράς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές ρεκόρ, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν...

Αξίζει να τονιστεί πως καταγράφονται συνεχή ιστορικά ρεκόρ τιμών στο σκληρό, ενώ από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα δημητριακά, το μαλακό (εξ ου και η άνοδος στις τιμές του ψωμιού). το κριθάρι, το καλαμπόκι και τα σανεοειδή (τριφύλλι). 

Το βέβαιο είναι πως αυτές οι αυξήσεις συμπαρασύρουν σε κύμα ανατιμήσεων πολλά διατροφικά είδη και το θέμα απασχόλησε χθες και το υπουργικό συμβούλιο, καθώς προβλέπεται δύσκολος χειμώνας ακρίβειας για τους καταναλωτές.

 

πηγη

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael